lauantai 22. syyskuuta 2012

Viinikaappitetris

Suomalaiselle se vain edelleen muutaman kuukauden Euroopan-komennuksen jälkeenkin on ihmeellistä. Että viiniä saa myydä alennuksella, ruokakaupassa.

Ranskalaisen markettiketjun Carrefourin jokasyksyinen viinialennus Foire aux vins tulee kotiin muutaman päivän ennen spektaakkelin alkua katalogin muodossa. Tarjoukset vaihtelevat 5 prosenttia pullosta -aleista kaksi samppanjaa yhden hinnalla / kaksi laatikkoa yhden hinnalla -houkutiksiin.


Liikkeessä on viiniviikkojen aikana oikein punainen matto lattialla, ja teemakäytävä on ahdettu täyteen viinilaatikoita. Myyjät vastaavat iloisesti viinien luonteenpiirteisiin ja käyttötarkoituksiin liittyviin kysymyksiin, mutta siihen palveluinto rajoittuukin. Kun kaipailemme katalogiin merkattua punaviiniä, vastaus on "Aamulla hylly täytettiin, illalla täytetään uudestaan, nyt sitä ei ole". Samppanjaa taas "Ei näköjään ole vielä purettu. Kannattaa tulla uudelleen toisena päivänä, ehkä huomenna."

Kotona alkaa sitten viinikaappitetris. Samppanjat ja kuohuviinit ovat sen verran pulleita, että ne eivät mahdu hyllyyn vierekkäin. Punaviinien pitäisi olla valkoisten yläpuolella ja tiiviisti käytettyjen edessä. Jätän miehen pohtimaan, minne se kaksi yhden hinnalla -samppanja mahtuu.

6 kommenttia:

  1. Meillä on paikallisessa Monoprix-marketissa myös viinipäivät. Mies työskenteli siellä opiskeluaikoinaan kassalla ja sai kuulemma päivän aluksi varata parhaat tarjouspullot päältä. Hänellä on noilta ajoilta vielä jokunen pullo vanhempiensa kellarissakin.

    Tosiaan tuntuu Alko-kulttuuriin tottuneelle hieman eksoottiselta. :)

    VastaaPoista
  2. Viininkorjuu on alkanut. Vanhat viinivarastot on saatava myydyksi, ennen kuin tulee uutta. He, he! Ei kai Alkossa ole pelkoa, että tavara jäisi käsiin tyhjän pantiksi ja siitä pitäisi päästä alennuksella eroon.

    Saksassa taas omituisuuksiin kuuluu keisarin väliaikaiseksi määräämä erityinen kuohuviini-/ samppanjavero. Keisari on pantu viralta ja lähetetty maanpakoon lähes 100 vuotta sitten, mutta sitä väliaikaiseksi määrättyä samppanjaveroa ei ole vieläkään saatu lopetetuksi. Selväähän se, että Ranskan rajan lähellä asuvat ihmiset käyvät ostamassa kuohuviininsä Elsassista rajan takaa. Sitä saa tuoda omaan käyttöönsä tietyn pullomäärän ilman samppanjaveroa eli halvemmalla.

    Kullakin maalla on omat omituisuutensa.

    VastaaPoista
  3. Meillä taas on eri viinit etc erilaisissa alennuksissa joka viikko. Niitä ei löydy ruokakaupoista sinänsä, vaan usein ruokakaupan omistamasta bottle shopista itse kaupan läheisyydestä.

    VastaaPoista
  4. Heh, tuo parhaat päältä -käytäntö saattaa selittää, miksei yksikään katalogissa esitelty millésimé ikinä päässyt hyllyyn saakka :)

    Sveitsinkin marketeilla on omia viinipäiviään, mutta hinta-laatu-suhteen kannalta Ranska menee yleensä ohi joka puolelta.

    VastaaPoista
  5. Hitsit, kuulostaa hankalalta, varsinkin tuo erilaisten viinipullojen asettelu...Onneksi olen säästynyt edes tuolta ongelmalta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä! Eikä tätäkään stressinaihetta tajunnut ennen muuttoa pelätä, eikä tähän valmistettu mitenkään.

      Poista