torstai 13. syyskuuta 2012

Pääsisinkö kansalaiseksi?

Le Matin -sanomalehti julkaisi nettisivuillaan pienen palasen kyselylomakkeesta, jota jotkut saksankieliset kantonit käyttävät kansalaisuutta hakevien tietojen testaamiseen.

Saisikohan kansallisuutta hakiessa lisäpisteitä siitä, että on osallistunut kansallispäivän juhlallisuuksiin vesisateesta huolimatta?
Vastasin oikein seitsemään kahdeksasta kysymyksestä, ihan tavallisen eurooppalaisen yleissivistyksen pohjalta. Mieleen tuli lähinnä autokoulun teoriakokeet, joissa monivalintatehtävissä oli aina yksi selvästi väärä vaihtoehto ja kaksi tai kolme mahdollista. Uutinen tosin ei paljasta, kuinka monta prosenttia vastauksista täytyy sohaista oikeaan ruutuun.

Myös kynttilälyhdyt kuuluvat elokuun ensimmäisen juhlallisuuksiin, onneksi tosin harvoin oikealla liekillä.
Ei sillä, että olisin kansalaisuutta hakemassa, eivätkä ranskankieliset kantonit testiä edes teetä. Lieneekö saksankielisillä pidempi bisnesnenä, sillä testien käyttöönotto on jo louhaissut uuden markkinaraon: kokeisiin valmentavat kurssit.


2 kommenttia:

  1. Jos jaksat 12 vuotta sisukkaasti vesisateessa ja/tai helteessä kansallispäivää juhlia, niin voit miettiä kansalaisuuden anomista, etkä kai tarvitse enää mitään testejä, vaan sinut todetaan soveliaaksi ja integroituneeksi.Jos selviät sitten vielä siitä monimutkaisesta byrokratiasta ja kaikista niistä lomakkeista, niin sinun kielitaitosikin todetaan loistavaksi :D.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tai voisin mennä sveitsiläisen kanssa naimisiin ja toivoa, että ensimmäisten viiden vuoden jälkeen puolisoni haluaisi puoltaa kansalaisuushakemustani. Taidan toistaiseksi tyytyä Suomen passiin.

      Poista