lauantai 15. syyskuuta 2012

Pandakarhu luonnossa

Eilen Le Lavaux'n viininviljelyalueella nähtiin vaeltelemassa harvinainen laji: syyspanda. Siis sellainen otus, joka onnistui saamaan tyylipuhtaan pandarusketuksen nassulleen syyskuussa. Hei vain.
Yhtään en muuten sitten leikkinyt Picasalla.
Toisaalta tätä voisi kutsua myös maailmanperintörusketukseksi, sillä sen hankinnassa käytetty Le Lavaux kuuluu Unescon maailmanperintölistalle viininviljelyterassiensa ansiosta. Listalta voi jokainen lukutaitoinen käydä itse tiiraamassa perustelut (muistin tällä kertaa jopa etsiä englanninkielisen linkin!)


Minä haluaisin lisätä listalle myös viinitarhoilla kiertelevän pikkujunan Lavaux Expressin, joka kuljettaa viikonloppuiltaisin matkailijoita paikallisille viinitiloille maisteluretkille. Unescon byrokratia lienee hidasta, joten odotellessa lisään sen ainakin omalle ensi kesän turistilistalleni, sillä tältä vuodelta sesonki vetelee vihoviimeisiään.


Jos jäät ilman viinijunapaikkoja (ovat aika kysyttyjä myös low seasonina), tee se itse -retki onnistuu, kun karautat autolla Lausannesta Montreux'n suuntaan (motaria) tai hyppäät junaan.


Olen kuitenkin niin tervehenkinen ja reipas, että lähdin matkaan kävellen. Matkaa St Saphorinin kylästä Lutryyn kertyy 11 kilometriä, ja sen taittamiseen meni minulta ja reippaalta ystävältäni reilu kolme tuntia, yhden kahvitauon ja miljoonan valokuvapaussin kera.

Vaeltaja seuraa keltaisia nuolia - vaan kumpaan suuntaan?
Väliäkö suunnalla, kun joka puolella näyttää tältä?
Lavaux Expressin viininmaisteluretki 20 frangia, noin 2h, sisältää maisema-ajelun ja virallisen ohjelman mukaan kolmen lasin maistelun. Käytännössä laseja saa ihan niin monta kuin ehtii vajaassa tunnissa juomaan.
Reilun tunnin maisemakierros omin eväin 13 frangia.

2 kommenttia:

  1. Aah ja ooh, mitkä näkymät ja goût de terroir!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Innostuin ehkä hiukan liikaa kuvankäsittelyn mahdollisuuksista, mutta maisemat ovat kyllä huikaisevat! Kannattaa ehdottomasti piipahtaa, jos ei alue ole ennestään tuttu.ö

      Poista