sunnuntai 23. syyskuuta 2012

Kaksi eitä ja kyllä

Sveitsiläiset piipahtivat uurnilla suorittamassa neljännesvuosittaisen äänestysurakkansa. Lopputulos: ei tupakoinnin kieltämiselle, ei eläkeläisten omistusasumisen tukemiselle ja lopulta kyllä nuorten musiikkikasvatuksen lisäämiselle.

On harvinaista, että aloite ylipäätään menee läpi, mutta musiikkikasvatuksen kannatus oli vieläpä harvinaisen yksimielinen: kaikki kantonit sanoivat aloitteelle kyllä. Vastahakoisimmassakin kantonissa, saksankielisessä Schwyzissä, joo-naisia ja -miehiä oli 56 prosenttia äänestäneistä. Kivan vihreää äänestyskarttaa voi ihailla esimerkiksi 20 minutesin sivuilla, jossa on äänestykselle oma teemasivu.

Tästä eteenpäin siis musiikkikoulutuksen osaa koulussa kasvatetaan ja musiikkiopintoihin pääsyä helpotetaan. Kantonit luovat myös vuoteen 2014 mennessä yhteiset tavoitteet sen suhteen, mitä koululaisten tulee musiikista oppia.

Ennen äänestystä hämmästeltiin, onko musiikki todella tärkeämpää kuin esimerkiksi monikielisen maan muiden äidinkielien tai vaikka historian opettaminen. Nettikeskusteluissa tuloksen julkistamisen jälkeen äänessä ovat myös urheilutuntien lisäämisen kannattajat, jotka saavat vastaansa kulttuurin suosijat. Pikaisen lukukierroksen jälkeen voin todeta, että ehkä myös äidinkielen tunteja olisi ollut syytä lisätä, ainakin oikeinkirjoituksen osalta...

Suuri osa Sveitsistä ei tänäänkään kajauttanut ääntään kuuluviin, sillä äänestysprosentti keikkui 42:n ja 43:n välillä. Systeemiä on kritisoitu myös siitä, että parhaiten äänensä saavat kuuluviin ne, joilla on eniten rahaa tehdä lobbaustyötä (ja paras mainostoimisto). Alhaisen äänestysprosentin ansiosta tehokas strateginen ase on myös se, että ylipäätään saa joukkonsa liikkeelle.

Mielikuvatyötä tehdään huolella jo ennen kuin aloitteet päätyvät äänestykseen, mikä näkyy muun muassa äänestysten nimeämisessä. Tupakointialoitetta kutsuttiin "passiiviselta tupakoinnilta suojaamiseksi" (protection contre le tabagisme passif) ja asumisen veroaloitetta "eläkkeellä asumisen turvaamiseksi" (sécurité du logement à la retraite). Niistä on helppo päätellä lain tavoite, mutta tietysti niillä yritetään ennen kaikkea vaikuttaa tunteisiin ja sitä kautta mielikuviin.

Samoin toimivat esimerkiksi asioiden hyväksi perustetut internetsivut. Muuan tupakkalain vastustajaryhmä edisti asiaansa saitilla restons-raisonnables.ch, siis "pysytään kohtuullisina".

Vaalitarkkailijanne Geneven laidalta pitää yhteiskunnallisen analyysinsa kohtuullisena ja lopettaa valispekuloinnin tältä erää tähän. Todetaan nyt lopuksi kuitenkin vielä, että aiempi syväanalyysini tupakkaäänestyksen tuloksesta ei mennyt aivan nappiin, koska Geneveä lukuunottamatta kaikki Länsi-Sveitsin ranskankieliset kantonit hylkäsivät idean, vieläpä varsin jyrkästi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti