sunnuntai 9. syyskuuta 2012

Hyvää synttäriä, Sveitsi ja YK

Välillä Sveitsi yllättää, kuten tänään, kun luin lehdestä, että Sveitsi viettää tänään YK:hon liittymisen kymmenvuotispäivää! Luulin urpona tähän aamuun saakkaa, että rakas asuinmaani olisi kuulunut järjestöön iät ja ajat, onhan Geneve oikein kuuluisa siitä, että majoittaa kyseisen järjestön Euroopan päämajaa. (Niin no, tarkemmin ajatellen putiikin sijoittamisessa puolueettomalle maaperälle on oma logiikkansa.)

Sveitsin tuntien se taas ei yllätä, että liittymisestä päätettiin aikanaan kansanäänestyksellä (ensimmäinen kerta YK:n historiassa), ja että Sveitsi on suuren organisaation sisälläkin säilyttänyt puolueettomuutensa. Sveitsin kädenjälkeä on YK:ssa muun muassa  nykyinen ihmisoikeusneuvosto, joka syntyi vuonna 2006 korvaamaan kritisoidun ihmisoikeustuomioistuimen.

Sveitsiläinen ystäväni paljasti pari viikkoa sitten, että hänestä Sveitsin pitäisi liittyä myös EU:hun. Tällä vauhdilla ehkä sadan vuoden päästä, ja sillä ehdolla, että valuuttaa ei tarvitse vaihtaa.

2 kommenttia:

  1. Kun jumala loi maailman, niin hän ei kiireestä puhunut mitään. (satakuntalainen kansanviisaus)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :) Sveitsin conseiller fédéral Didier Burkhalter totesi tänään (puhui samassa tilaisuudessa YK:n pääsihteerin kanssa), että sveitsiläiset tykkäävät miettiä asioita hitaasti, ja usein äänestyksetkin menevät vasta toisella kertaa läpi.

      Poista