torstai 6. syyskuuta 2012

Nuorisopaasto eli juhlapyhä geneveläisittäin

Herra Täydellinen on pitkin viikkoa varoitellut viettävänsä torstaipäivän kotona, sillä tänään vietetään Geneven kantonissa juhlapäivää ja toimisto on kiinni. Mainitsi hän juhlapäivän nimenkin, jeune genevois eli nuori geneveläinen. Varmaan joku pyhmis, joku nuorena kuollut, päättelin.

Aloitin penkoa asiaa tarkemmin vasta eilen, ja kun syötin hakusanan Googleen, valaistuin. Kyseessä ei olekaan jeune vaan jeûne. Hattuaksentti katoaa ääntämyksestä mutta muuttaa nuoren paastoksi.

Samalla opin, että geneveläinen paasto ei ole mikään nuori juhlapyhä vaan sen juuret juontavat 1500-luvulle. Aikoinaan ainoa paastopäivän sallittu ruoka oli luumupiiras, josta on sittemmin tullut juhlapyhän erikoisherkku.

Huokaisin helpotuksesta: asumme kantonin rajan toisella puolella, joten vältyn sekä paastoamiselta että piirakan leipomiselta. Mutta mitä vielä: muualla Sveitsissä juhlitaan jeûne fédéralia eli liittovaltion paastoa syyskuun kolmantena sunnuntaina. Taidan paeta silloin Ranskaan.

1 kommentti:

  1. Pienen etsinnän jälkeen selvisi, että kysymyksessä on kiitos-, katumus- ja rukouspäivä, mitä geneveläiset viettävät eri päivänä kuin muitten kanttoonien asukkaat.

    VastaaPoista