tiistai 21. elokuuta 2012

Käyttäytymisohjeet grillijuhliin

Saimme viikonloppuna yllätyskutsun grillijuhliin järvenrannalle. Kyseessä on varsin tavallinen viikonlopun ruokailu- ja ajanviettoseremonia. Suosittelen sitä lämpimästi (tarkalleen 35 asteen lämpöisesti viikonlopun tunnelmissa) niin satunnaisille turisteille kuin järvenrannan asukeillekin, muutamilla käytösohjeilla varustettuna:


1. Pussaa kaikkia paikalla olijoita, siis poskelle. Tämä on itse asiassa erityisen hankalaa niille, jotka ovat jo omaksuneet jonkin muun eurooppalaisen pussauskäytännön, sillä tottumuksia on yllättävän vaikea muuttaa.

Ranskalaismoka on pussata vain kaksi kertaa, jolloin geneveläinen jää kolmannen suukkonsa kanssa ilmaan heilumaan.

Italialaismokan tehnyt taas aloittaa väärältä puolelta, jolloin parhaassa tapauksessa päätyy pussaamaan ventovierasta suoraan suulle, ja se on Keski-Euroopassakin hieman liian tuttavallista. Tarkista siis, että ensimmäistä suukkoa antaessasi oikea poskesi on toisen osapuolen oikeaa poskea vasten - jos et sitten halua käyttää "mokaa" taktisena siirtona.

2. Joillakin rannoilla on vuokrattavia kiinteitä grillejä, mutta tavallisinta on viedä joko oma grilli tai ostaa kertakäyttöinen. Jos mieleesi jossain vaiheessa vilahtaa, että onkohan tämä sallittua, älä vain sano sitä ääneen. Kukaan ei rakasta sääntöjä niin kuin suomalainen, ja saat suotta kummallisen friikin leiman.

3. Vaikka palaisit halusta esitellä suomalaista kulttuuria ja mentaliteettia, yhteisymmärrystä ei välttämättä lisää se, että selität, miten Suomessa viiniä ei saa ostaa ruokakaupasta ja sen juominen julkisella paikallakin on vähän niin ja näin (olen yrittänyt, monta kertaa.) Sveitsissä viiniä ei edes lasketa alkoholiksi, ja siksi sitä saa myydä jo 16-vuotiaille, vaikka alkoholin anniskelun alaikäraja on 18 vuotta.


(Tai no, ehkä sillä ei niin ole väliä - ihmisillä on kummallisia Suomi-käsityksiä ihan omasta takaa. Sveitsiläisen kommentti pakastekassiin oli: "Teillä ei varmaan olekaan näitä siellä Suomessa, kun siellä on aina niin kylmä?" Juu, ihan ekaa kertaa tein tuttavuutta tähän teknologian ihmeeseen...)


4. Rantatyyli on rento ja savunhaju takertuu vaatteisiin, joten älä pukeudu vimpan päälle. Meikkaaminenkin on turhaa, sillä pian tulee pimeää, eikä kukaan näe vaivannäkösi tuloksia. Näppärää sinänsä: uintireissun jälkeen ei tarvitse stressata, ovatkoa maskarat poskilla.


2 kommenttia:

  1. Hihi, pakko kommentoida taas pitkästä aikaa. Ihana postaus! Espanjalaisetkin aloittaa pusut "väärältä" puolelta. :D
    /Laura

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kun palasit kommentoimaan, Laura! Espanjalaiset taitavat sitten yhdistää ranskalaisten ja italialaisten tyylin: aloittavat väärältä puolelta ja pussaavat kaksi kertaa ;) Itse olen täällä kokenut erityisen hankalaksi suomalaisten ja muiden pohjoismaalaisten kavereiden tervehtimisen, sillä pussaaminen ei tunnu luontevalta, mutta tuntuu tyhmältä olla tekemättä mitäänkään, halaaminen taas on vieraampien ihmisten kanssa liian intiimiä.

      Poista