tiistai 14. elokuuta 2012

Ärsyttäviä viinitarhakuvia

Sveitsissä ei oikein ole suuria kaupunkeja, ja Alppien lisäksi matkailijat tuntevat yleensä lähinnä Geneven ja Zürichin. Sveitsi on kuitenkin muutakin. Parhaiten siihen pääsee käsiksi, kun hyppää junaan, bussiin tai vuokra-autoon.

Viiniharrastajille suosittelen piipahdusta La Côten viininviljelyalueella ihan täällä kotinurkillani Länsi-Sveitsissä.


Tiedän, että söpöstelevät viinitarhakuvat eivät ole kaikkien makuun - osa ihastelee, osa pitää liaan siloiteltuna ja tylsänäkin. Näiden kuvien ottamisesta olen kuitenkin haaveillut muutostani saakka. Näen viljelmät moottoritielle ja junaan, mutta aiemmin en ole päässyt kameran kanssa paikan päälle.


Viinituristille suosittelen heittäytymismetodia: auto pois moottitieltä ja kylien kylttien mukaan viinitiloille. Tiloilla on usein myymälä, ja joissakin pääsee yöpymäänkin. Keväisin ja syksyisin järjestetään caves ouvertes -viikonloppuja.

Parhaat maisemakuvat saa pyörän selästä, sillä fillarilla pääsee viljelmien välisille pikkuteillekin. Siellä kulkee kuitenkin myös teitä, joita ei ole tarkoitettu ulkopuolisten pyörien poljettavaksi, joten älkää vain ottako tätä kehotuksena ajella ihan missä sattuu... Kielletyt polut on onneksi merkattu liikennemerkein, jotka suomalainen tunnistaa "ajoneuvolla ajo kielletty" -plakaatiksi.


Lopuksi vuoristossa tarpeellinen henkiinjäämisvinkki. Ranskassa on sanonta chercher midi à quatorze heures, siis suunnilleen "etsiä puolta päivää kahdelta" jota käytetään silloin, kun joku hankaloittaa suotta yksinkertaista asiaa. Ajattelen tätä sanontaa usein, kun etsin auki olevaa ravintolaa pikkukylistä ja -kaupungeista iltapäiväkahden jälkeen - kun ensin olen vakuutellut itselleni, että kyseessä on niin turistinen järvenrantakaupunki, että aina joku paikka on auki. Olkaa viisaampia ja valppaampia ja muistakaa, että yleensä ei ole. Jos toistatte virheeni, etsikää tea-room, ne tarjoilevat ainakin sämpylöitä ja salaatteja.

3 kommenttia:

  1. Kaunis näky minun silmääni ovat nuo laajat viinimäet. Asun itsekin viininviljelyalueella. Toivotaan lämmintä loppukesää ja leutoa syksyä, että tulee laadukas vuosikerta. Viininkorjuu on erityistä aikaa, johon liittyy tiettyjä rituaaleja, tapahtumia ja juhlia kai sielläkin päin. Muutaman hallayön jälkeen noitten viinimäkien ruska on upea. Mahtaako sitten vielä näyttää jonkun mielestä "tylsältä". Hauska sananlasku. Turistinkin on parempi oppia, että ravintoloissa on siesta - ellei sitten halua tehdä kaikkea vaikeemman kautta.

    VastaaPoista
  2. Oikein pysäyttävä tuo toiseksi viimeinen, vau!
    Terkkuja ja tsemppiä sinne! :-)

    VastaaPoista
  3. Katsos, katsos, ainakaan kaikki lukijat eivät ole viinitarhojen myötä kaikonneet :) Anna: oikein odotan syksyä, sadonkorjuuaikaa ja ruskaa! Joudun valitettavasti olemaan juuri syys-lokakuussa paljon poissa Sveitsistä, mutta toivottavasti ehdin muutaman kuvan napata silloinkin.

    VastaaPoista