tiistai 26. helmikuuta 2013

Bonjour!

Ohitin aamulenkillä koululaisryhmän. Tervehdin ohi hölkätessäni opettajaa, joka patisti laumaansa: Sanokaa päivää! "Päivää-vää-vää-vää", kaikui parikymmenpäisen huomioliivilauman suunnalta. Söpöä.

En tokikaan tuntenut opettajaa. Täällä vain kuuluu tervehtiä vähän kaikkia, muttei tietenkään aivan. Mihin raja kuuluu vetää?

Aloitan helpoista. Oman talon asukkaita ja rapussa, pihassa ja autohallissa kulkevia kuuluu tervehtiä aina. Hississä kahteen kertaan, kun ensin sanotaan päivää ja kohta hei vaan ja mukavaa illanjatkoa. Kerrosnaapureilta olisi kohteliasta kysyä kuulumisetkin, mutten aina saa sitä itsestäni irti.

Ulkoillessa vastaantulijoita tulee tervehtiä. Juostessa moikataan muita lenkkeilijöitä, ratsastajia ja kaikkia muitakin vähänkään urheilullisen näköisiä. Siinä vertyvät erakonkin äänihuulet, kun aamulenkin aikana kertyy parikymmentä bonjouria.

Rinteessä ei toki tarvitse kailottaa, mutta siellä harvemmin kukaan tuleekaan varsinaisesti vastaan. Pyöräilijät ovat tässä suhteessa jonkinlainen harmaa vyöhyke, sillä varsinkaan saumattomissa ja sisältäpäin pehmustetuissa trikoissa pujottelevat kuskit saattavat katsoa, ettei sunnuntai-sähköpyräilijöiden moikkailu kuulu heidän vastuualueelleen.

Myös postikuskeja ja muita uniformupukuisia voi tervehtiä aina. Omalle postinkantajalle on kohteliasta huikata myös hyvänpäiväntoivotukset, vaikka vuorovaikutustilanne kestäisikin noin viisi sekuntia.

Keskustoissa ei tarvitse kajautella bonjouria, paitsi pienien kylien keskustassa yleensä kyllä. Samoin maalaisteillä ja pienillä peltoteillä. Ja aina, jos vastaantulija moikkaa myös.

Olenkin ottanut ohjenuoraksi tervehtiä mieluummin liian usein kuin liian harvoin. Periaatteeni on, että jos yhtään tuntuu siltä, että pitäisikö, yleensä pitää. Lisäksi lokaalit ovat sen verran kohteliaita, että tervehtivät aika lailla automaattisesti takaisin - ja hyvällä tsäkällä luulevat, että kyseessä oli heidän mokansa.

6 kommenttia:

  1. Tämä on kyllä aika kiva tapa. Tervehtiminen on sellainen tapa jota kaipaan aina Suomessakin. Tuntuu tosi oudolta nykyisin, jos naapurit, joita periaatteessa näkee koko ajan, eivät tervehdi (Helsingissä siis); mitä siinä menettäisi? Joskus, harvoin, voi väsyttää moikkailla kaikkia, ja minäkään en jaksa kysyä kuulumisia kerrosnaapureilta vaikka se olisi kohteliasta; mutta noin periaatteessa vaiva on pieni. Se on vähän sellainen "ollaan kaikki yhdessä tällä maapallolla" -muistutus. Suomessa mennään sit usein ihan toiseen äärimmäisyyteen, ei tervehditä eikä ymmärretä, kyräillään. Vaikka sekin on kai muuttumassa, ehkä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minusta tällä tavalla on myös mielialaa parantava vaikutus. Joskus kun lähtee oikein huonolla tuulella lenkille, tympii rutistaa se hymy ja tervehdys vastaantulijoille, mutta kyllähän siellä viidennen bonjourin kohdalla alkaa jo väkisin mieli paranemaan. Vaiva on pieni, siitä olen samaa mieltä.

      Poista
  2. Ihana kirjoitus taas! Tykkään sun kirjoitustyylistä! :) Ja moikkailu on ihanaa! Tulee muistot mieleen kun joskus pienenä tyttönä 20 vuotta sitten (kamalaa miten voin sanoa "silloin 20 vuotta siten" - enhän mä nyt niin vanha vielä ole :D) kävin ensimäisen kerran Sveitsissä ja kuinka kaikkia vastaantulijoita oli kiva moikkailla. Joskin oltiin saksankielisellä alueella, mutta näköjään sama tapa on myös "toisella puolella" maata. :)
    /Mariia

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Mariia! Minä taas tykkään sinun kommentointityylistäsi :) Hauska kuulla, että teksti nosti mieleen hyviä muistoja vuosien takaa - Sveitsi on varmaan 20 vuodessa muuttunut yllättävän vähän.

      Poista
  3. Grüetzi! Oi, kuinka kaipaan tervehtimistä ja hyvänpäivän toivotuksia. Joskus mietin, miten ihmiset reagoisivat, jos moikkaisi paikallisella pururadalla. Maastopyöräilykulttuuriin tervehtiminen kuuluu täällä kotonakin, maantiekuskit eivät läheskään aina nosta räpyläänsä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Grüetzi, Luimupupu! Kokeile ihmeessä pururatamoikkailua ja raportoi tuloksista :) Mielenkiintoista kyllä, että tuossa on niin lajikohtaisia eroja.

      Minä yritin välillä Suomessakin johdonmukaisesti moikkailla naapureita, mutta lannistuin hieman erään kerrosnaapurin reaktiosta: satuimme samaan aikaan rappukäytävään ja tervehdin, ja miesparka näytti selvästi siltä, ettei tiennyt, olisiko paennut takaisin asuntoonsa vai syöksynyt portaat alaovelle... :D

      Poista