sunnuntai 10. helmikuuta 2013

Asiaa trumpetisteista kelkkamäkeen

Kun suomalaiset huutelevat pitkiä pellavia, Sveitsin katolilaiset laskeutuvat paastoon karnevaalein.

Maan isoimmat karnevaalijuhallisuudet ovat molemmat saksankielisellä alueella: Luzernissa ja Baselissa. Kummat ovat paremmat, kun molempien kannattajat ovat tietysti sitä mieltä, että ne omat? (Tämä meidän kantoni on parempi kuin teidän -ilmiö taas.)

Olen kuullut molempien kannattajia, luzernilaisen trumpetistin ja baselilaisen sellistin. Annan heidän puhua, sillä saksankielisen alueen kulttuuriperinteistä kirjoittaessani tuntuu samalta kuin jäisessä rinteessä suksilla, joiden kantteja ei ole hiottu aikoihin.

Baselilainen sellisti:

- Karnevaali on Sveitsin isoin ja perinteisin 700 vuoden historiallaan.
- Musiikkiesitykset ovat laadukkaampia kuin Luzernissa, varmasti maan hienoimpia.
- Karnevaaleihin harjoitellaan pitkään ja hartaasti, niin että kaikki varmasti menee suunnitelmien mukaan.
- Basel on kultturelli ja taiteellinen kaupunki ympäri vuoden, mutta karnevaalien aikaan tarjonta oikein tiivistyy.

Une toute jolie ville!
Kuvat uudeltavuodelta, jolloin joulukoristeet olivat vielä paikoillaan.

Eikä pönöttävää asennetta tarvitse pelätä!
Luzernilainen trumpetisti:

- Juhlinta alkaa jo aamuyöstä, ja vähät yöunet tuovat menoon oman vivahteensa. Asiaan kuuluu nukkua monta yötä putkeen huonosti ja olla väsymyshuppelissa.
- Aivan kaikki voivat osallistua: yleisö otetaan helposti ja mielellään mukaan esityksiin.
- Esityksiä on kaikkialla ja ne voivat olla mitä tahansa konserttiesityksistä katujonglööraukseen.
- Mukana on myös ruokakulttuuria.

Lurernin puinen kävelysilta on kiehtonut mimua näköjään niin yöllä kuin päivällä.


Valita ei onneksi tarvitse, sillä Luzernin bileet järjestetään ennen tuhkakeskiviikkoa, ja Baselin sen jälkeen.

Lähipiirin pikagallupin mukaan ranskankielisessä Sveitsissä karnevaalit tarkoittavat parhaimmillaan kaveripiirin naamiaisia mutta käytännössä aivan normaalia viikonloppua.

Meillä viikonloppua on vietetty sairastuvan merkeissä: en minä mutta muu. (Työttömyyden iloja: kun on entistä vähemmän ihmisten ilmoilla, säästyy paremmin kausitaudeilta.) Suunnittelenkin après-laskiaista ensi viikolle ja googlailen, missä lähistön laskettelukeskuksessa olisi pisin kelkkamäki.

Luzernin karnevaaliohjelma
Baselin karnevaalisivu

7 kommenttia:

  1. Pariisissa ei karnevaali kokemukseni mukaan ole kaksinen, joten valitsin sen sijaan tällä kertaa kiinalaisen uuden vuoden. ;)

    Laskiaispullat on yhä leipomatta. Ehkä haen jotain briosseja lähileipomosta ja täytän ne vain hillolla ja kermavaahdolla? Ajanee asian tässä tilanteessa, konnei ole pulkkamäkeäkään tarjolla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiinalainen uusi vuosi kuulostaa hyvältä valinnalta, ja kiva muutenkin, että on valinnanvaraa juhlapyhissä :)

      Briossit käyvät pullankorvikkeesta varmasti aivan hyvin, ja jos ei tuoreessa muistissa ole "oikean" laskiaispullan makua, niin tuskin eroa edes huomaa!

      Poista
  2. Luzernin silta on kyllä hieno, kaupungin turistimäärä tosin melkoinen.
    Oletko maistanut Fasnachtschüechlejä (Merveilles), ohuita, tomusokerilla päällystettyjä makeahkoja, rapeita läpysköjä, joista kuulema kaikki pitävät...?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla on ilmeisesti ollut Luzernin kanssa tuuria, sillä kun olen kaupungissa käynyt, ei turisteja ole ollut mitenkään valtaisasti. Sesongin aikana tilanne onkin varmaan eri.

      Nuo mainitsemasi leivonnaiset (en nyt yritä kopioida kirjoitusasua...) ovat minulle ihan uusi tuttavuus, mutta jos kaikki kerran niistä tykkäävät, niin kaipa minäkin :) Kokeiluun siis!

      Poista
    2. Laskiaspulla voittaa lituskatippaleivät mennen tullen mutta kyllä niitä kannattaa testata. Paikalliset tuntuivat olevan sitä mieltä, että Migrosista saa parhaat.

      Poista
  3. Absoluuttisesti parhaaat kokemani karnevaalit ovat Bielissä. Niitä ei voi kuvailla. Ne täytyy kokea. Guggenmusik ja puvut ovat sensaatiomaisia. Monista higlighteistä mainitsen vain perjantain yökulkueen klo 20.30, sunnuntapäivän sensaatiomaisen karnevaalikulkueen ja illalla Kongressitalon Carnaval-Partyn, missä tanssitaan monessa kerroksessa, juhlasalissa Sveitsin parhaat Guggenmusiikkiyhtyeet kilpailevat voitosta, parhain soitto ja parhaat puvut palkitaan, ja tilaisuus päättyy sensaatiomaiseen yhteissoittoon. Biel on muuten kaksikielinen, joten niissä karnevaaleissa yhdistyvät sitten romaanisen ja germaanisen Sveitsin parhaat juhlijat ja soittajat. Vielä ehtii mukaan juhlimaan ensi viikonloppuna.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä! Musta hevonen tähän kisaan :)

      Multa meni karnevaalien ajoitus vähän ohi tänä vuonna, ja ensi viikonlopun suunnitelmatkin on jo buukattu, mutta täytyy merkitä ensi vuoden juhlallisuudet kalenteriin jo nyt, että pääsen vertailemaan. Kuulostaa kyllä huikealta!

      Poista