lauantai 1. joulukuuta 2012

Rentoutusleirejä kontrollifriikeille

Lueskelin eilen uusimman Matkaoppaan Matkailun huiput 2013 -äänestyksen tuloksia, eikä supermaa Sveitsi ollut päässyt top vitoseen yhdessäkään kategoriassa (joita esiteltiin lehdessä sentään kymmenen).


Sveitsi saattaa olla hyvä häviäjä, mutta minä en, joten laadin muutaman uuden kategorian menestyksen takaamiseksi.

Luulen Sveitsi-paran pärjänneen huonosti muun muassa sen takia, että täällä on vähän kaikkea, mutta vain harvoja asioita, joita ei olisi missään muualla. Esimerkiksi suksimatkailija löytää rajan takaa Ranskasta viehävämmät hinnat ja Itävallasta vauhdikkaamaan après skin. Sveitsin pienet välimatkat takaavat kuitenkin sen, että palmujen alta singahtaa lumihuipuille alle tunnissa, eli nopeimmat käänteet -kategoriassa paikka viiden kärjessä olisi ollut jo pedattu.

Kaupungitkin ovat parhaimmillaan keskikokosia, mutta sehän vain tekee niistä loistavia parisuhdelomakohteita. Esimerkiksi Bernin, Baselin, Lausannen, Montreux'n tai St. Gallenin päänähtävyydet ehtii kiertää viikonlopussa, ja silti aikaa jää kuhertelullekin. Vai onko romattisen viikonloppumatkan tarkoitus juosta täyttä vauhtia Colosseumilta Fontana di Treville ja Forum Romanumin kautta takaisin, häh?

Myös huolettominta matkailua -listauksessa Sveitsillä on kaikki edellytkset pärjätä. Esimerkiksi paikallinen VR eli CFF/SBB/FFS myy matkatavaroiden kuljetuspalvelua. Jos suksituristi siis valitsee Ranskan sijaan Sveitsin, hän voi kuljetuttaa suksensa lentoasemalta suoraan kohteeseen, hypätä itse junaan ja nauttia maisemista.

Se, mikä Sveitsistä tekee niin ainutlaatuisen, on vähän vaikeasti sanoitettavissa, eikä Sveitsi muutenkaan ole se maa, joka huutelee itsestään kovimpaan ääneen. Sveitsiläiset ovat kuitenkin maan parhaita matkailuvaltteja. En tiedä, kuuluuko opaskurssi alakoulun opintoihin, mutta jokaikinen kohtaamani sveitsiläinen on ollut valmis matkaopas. Ilman esivalmisteluja he osaavat ehdottaa päivän matkailuohjelmaa, ja ulkomuistista löytyvät niin aukioloajat kuin ajo-ohjeetkin. Eikä aikataulutus petä koskaan. Siinä voi kontrollifriikkikin rentotua.

Yksi iso haitta maan matkailulle on vahva talous, sillä frangin voima tekee maasta euroihmisille kalliin. Tätä en osaa kääntää eduksi, kallis mikä kallis, mutta laatu maksaa, katsokaas.

Silti, tervetuloa Sveitsiin, tähän äkkikäänteiden värittämään, huolettomien parisuhdematkojen ja kontrollifriikkien rentoutusleirien luvattuun maahan.

P.S. Yksi maan vahvuus on mieletön luonto, ja olisin kovin mielelläni tehnyt pointtini selväksi kuvien avulla. Mutta kuten edellisen postauksen kommenteissa ehdinkin jo kertoa, joku mämmikäpälä hulautti sitten renverséensa läppärin näppäimistölle. Kuivamista odotellessa kuulen mielelläni ehdotuksia, miten kameran muistikortin saa lähettämään kuvat suoraan Picasan verkkoalbumeihin.

6 kommenttia:

  1. Tunnustan olevani kontrollifriikki, joten täytyypä pistää Sveitsi toivematkakohdelistan (huh?) kärkipäähän! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sittenhän tämä on sulle ihan unelmakohde, tuo saksankielinen alue varsinkin ;)

      Poista
  2. En valitettavasti osaa antaa teknistä apua, mutta sympatiaa piisaa kyllä.
    T: nimim. Läppärinsä kahdesti nesteillä tuhonnut
    (Ensimmäisellä kerralla lounastin sushia surffailun ohessa ja kaadoin siinä samalla täyden kupillisen soijakastiketta koneelle. Toisella kerralla ohitin pöydällä olleen tietokoneen vesilasi kädessäni, kompastuin jalkoihini ja kumosin koko lasillisen läppärin syliin.)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, lohdullista! Varsinkin tuo jälkimmäinen tarina, sillä siinä ei voi enää edes syyllistää itseään siitä, että söi koneen äärellä :) Melko lohdullinen ol myös huoltoliikkeen kaveri, jolla ei ilmekään värähtänyt, kun kerroin ilkeästö kahvikupista, joka hyökkäsi koneen kimppuun. Ukkeli kysyi vain, oliko kahvissa sokeria.

      Poista
  3. Hei,
    löysin Kirjeitä keittiöstä blogin kautta tänne.
    Asuimme viime vuoden syyskuusta tämän vuoden kesäkuuhun Zürichissä, joten taidanpa piipahtaa tänne useinkin lukemaan Sveitsi-juttuja Käkikellomaaikävää helpottaakseni. Kalliudestaan huolimatta Sveitsi on mukava maa, kaikki on lähellä, siistiä ja järjestyksessä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei ja tervetuloa! Samaa mieltä olen kanssasi: mukavan lähellä on erilaisia kaupunkeja ja kulttuureita, mahtavaa luontoa, ja toisaalta naapurimaihinkaan ei ole turhan pitkä, jos sveitsiläistarjonta alkaa kyllästyttää.

      Poista