Mukana tuli uusi lupakortti, jolla pääsee koko ensi vuoden lajittelemaan roskiaan paikalliselle déchetterielle. Tämän vuoden kortti ei jostain syystä ikinä löytänyt postilokeroomme, ja joka kerta paikalla käydessä on ollut vähän rikollinen olo.
![]() |
Siinä se töröttää, valmiina käyttöön heti kun vuosi vaihtuu! |
Vain yksi on joukosta poissa: biojäteastia. Sitä ei kerätä kotoakaan, sillä taloyhtiössä on omat lokeronsa vain sekäjätteelle sekä paperille ja pahville. Olen kuullut huhuja, että joissakin toisissa kaupungeissa biojätettäkin kerättäisiin erikseen. Meidän kaupunkiimme biojätteiden keräyspisteet lanseerataan ensi vuoden alusta, sillä kunnan tavoite on nostaa kotitalousjätteen kierrätysprosentti 60:een nykyisestä 40:stä.
Hyvä tavoite ja hyvä idea, mutta jos roskien lajittelua halutaan tehostaa, pitäisi bioastiat saada jokaisen taloyhtiön kellariin sekaroskisten viereen. Tykkään déchetterie-järjestelystä, sillä on näppärää kuljettaa kaikki kerralla, ja minulle tuottaa ongelmia ainoastaan vihreiden ja ruskeiden viinipullojen erottelu toisistaan (mutta toisinaan paikalla on erikseen tyyppi, joka vahtii tätä värinvalintaprosessia). En silti usko, että lajittelisin bioroskani, jos joutuisin ne déchetterielle viemään - niin usein en siellä käy. Lisäksi keikkaan vaaditaan auto.
Pelkkä läheisyys ei sentään selitä sveitsiläisten kierrätysintoa. Esimerkiksi lasi kierrätetään lähes sataprosenttisesti, alumiinin prosentti nousee ysikympin tienoille ja muovipulloista kierrätetään noin kahdenksankymmentä prosenttia, vaikka kaikki nämä täytyy kärrätä kotoa itse lajitteluun ja vaikkei niistä makseta Suomen tyyliin panttia. Sen sijaan kotoa kerättävästä pahvista ja paperista päätyy kierrätykseen vain noin neljä viidesosaa.
![]() |
Roskapussi julistaa suunnilleen, että lajittelu on arvostamista. |
Onpas huipun kuuloinen systeemi ja motivaatio myös!
VastaaPoistaMinäkin yllätyis tuosta kierrätysmotivaatiosta, sillä esimerkiksi noiden pullojen kierrätys oli lähes samalla tasolla kuin Suomessa, vaikka toki pantein houkuttelu voisi lisätä intoa vielä tuostakin. Nautin myös tuosta helppoudesta, kun ei tarvitse miettiä, mikä viedään millekin kaatikselle, ja aina on joku neuvomassa.
VastaaPoistaKuulostaa aika tehokkaalta verrattuna Suomen epämääräiseen systeemiin. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla vanhempieni kodin lähellä paperi, lasi ja paristot täytyy kaikki viedä eri paikkoihin, eikä pahville taida edes olla keräysastiaa kolmen kilometrin säteellä. Oman lähimmän kierrätyspisteeni keräysastioiden opasteet ovat niin kuluneet, että niiden äärellä joutuu arvuuttelemaan, mikä jäte kuuluu mihinkin astiaan. Niiden sisällöstä voisi usein päätellä, että kaikki ovat sekajäteastioita...
VastaaPoistaHelppoa se kyllä on, kun ei tarvitse muistaa viedä joka asiaa eri paikkaan. Ainoa miinus on se, että homma vaatii käytännössä auton: kun toisella kädellä suojelee ympäristöä, toisela tuhoaa :/
Poista