keskiviikko 28. marraskuuta 2012

Tapaus Curry vs. Curry

Suomessa tapasin toisinaan kiepauttaa thai-vaikutteisen tofucurryn pikaisena arki-illallisena. Näin se kävi:

Askel 1: Menin mihin tahansa lähikauppaan ja ostin paketin tofua, pussillisen pakastekasvissekoitusta, purkin kookosmaitoa ja currytahnaa, ehkä chilitahnaakin, jos oli villi olo.

Askel 2: Palasin kotiin, ruskistin tofupalat pannulla, pyöräytin currytahnassa, heitin kasvikset ja kookosmaidon sekaan ja annoin kypsyä saman ajan riisin kanssa. Koristelin seesaminsiemenillä.

Askel 3: Söin.

Koska se on hyvää, vaikkeikaan välttämättä kovin autenttista thaikkua, kokeilen samaa Sveitsissä. Näin se "käy":

Askel 1: Käyn kolmessa ruokakaupassa, ennen kuin löydän currytahnaa. Hylkään samalla ajatuksen tofusta ja ostan sen tilalle kanaa, koska mielellänihän minä kävisin vielä neljännessäkin ruokakaupassa, mutta en kyllä sen jälkeen enää jaksa selitellä Herra Täydelliselle kasvisruoan iloja.

Askel 2: Finduksen Malaysia-sekoituspussin avaamisen sijaan suikaloin paprikan, pesen ja viipaloin porkkanat, nypit parsakaalista nuput, sulatan ja huuhtelen pavut, kuorin ja kuutioin ananaksen. Sitten suikaloin kanan, ruskistan ja pyöräytän curry- ja chilitahnassa.

Askel 3: Yritän arvailla eri vihannesten kypsymisaikoja niin, että kaikki tulisivat padasta ulos al dente. Mietin niin tiiviisti, että unohdan laittaa riisin kiehumaan. Kun muistan riisin, alan arvailla oikeaa annoskokoa. Miten monta desiä on Ben-sedän valmiiksi paketoiduissa kahden hengen pakkauksissa? Pakkauksen kyljessäkin on joku ohje, mutta ne ovat aina liian isoja, että ihmiset kuluttaisivat ja ostaisivat enemmän, tai pieniä, koska ravintotietojahan lukevat yleensä laihduttajat.

Askel 4: Riisin kypsyessä jatkan kypsymisaikojen arvailua ja mietin, onko kookosmaitoon nähden kasviksia liian vähän, sillä maitopakkaus on täällä erikokoinen.

Askel 5: Pyydän miestä tuomaan kaupasta seesaminsiemeniä, koska ne olivat minun kaupassa käydessäni loppu. Eli en tiennyt, millä osastolla niitä myydään enkä kehdannut kysyä.

Askel 6: Puolitoista tuntia myöhemmin syödään.

Tuomio: Sveitsi-curry päihittää maussa Suomi-version tuoreiden raaka-aineiden ansiosta, ja itse asiassa kana istuu makukokonaisuuteen oikein hyvin. Lisäpisteitä olisi voinut tulla myös siitä, että puolivalmistepakkausjätteen sijaan pääosa on biojätettä, mutta koska niitä ei täälläpäin lajitella, se piste jää saamatta.

3 kommenttia:

  1. Heh. En tiedä mikä noissa paikallisissa ruokakaupoissa on, kun joka iikka tuntuu olevan niissä ensi alkuun eksyksissä - vaikka etenkin _se_toinen_ on musta jotenkin liiankin kliininen ja selkee (lue: t y l s ä).

    Siis mitäänhän ei löydy. Kysyminenkään ei aina auta. Olen kerran kielitaidottomana yrittänyt kynän ja paperin avulla selvittää hyllyjä täyttävälle teinille, että mitä on hirssi, kun unohdin tsekata sanan ranskaksi ennen kauppaan lähtöä. Onnea mulle; olipa hauska iltapäivä.

    Tässä ois sulle tällänen aarrekartta:

    Mä oon aina vältellyt puolivalmisteita ( - paitsi niistä valmiiksi keitetyistä punajuurista kiitän jumalia), mutta tiedän, että erityyppisiä aasia-rehu-sekoituksia siis kyllä löytyy täältäkin. Huoltoasemilta ei muuta löydykään. Eli pakasteista, MUTTA on ainakin joskus ollut myös tuoreina - siinä, missä on valmiiksi pilpotut salaatit (ja ne keitetyt punajuuret).

    Tofua, bio-sellaista (siis onks tää nyt sitä hyväksyttävää ei geneettismanipuloitua?) (miten on syöminen nykyää näin vaikeeta??) näin just siinä hyllyssä, missä on valmispastat (öö millä logiikalla?), ni siellä kun on bio-falafeleja yms yms valmisruokaa, niin niiden alapuolella. (Oletan että tämä nyt pätee joka markettiin. Köh.) Myös ns etnisessä hyllyssä, mutta laadusta en tiedä.

    Seesaminsiemenet taas on siellä, missä on muutkin siemenet (ehe ehe). Eli ei siellä, missä on viljat, vaan siinä toisessa. Mutta ei siinä, missä on pähkinät. Vihreessä kaupan oman brändin bio-pussissa, rivissä muiden vihreiden oman brändin bio-pussien kanssa.

    Curry-tahna taas, no, se on mysteerituote. On asioita, jotka on vaa hyvä jättää sorkkimatta. Curry-tahnan sijainti lienee yks näistä.

    Metsästysonnea! Palaan kotirouvan aamu-askareisiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos aarrekartasta, Ginger! Siis tuohan on niiiin loogista: siemenet eivät ole viljoja eivätkä pähkinöitä, joten tottakai ne on sijoitettu jonnekin muualle! (Tämä kolmas ulottuvuus on tosin edelleen hukassa, onneksi ei tarvitse täydentää usein.) Tofua en ole osannut valmispastoista etsiäkään - koti-ihmisellä kun on toki aikaa tehdä tuorepastatkin omin kätösin.

      Löysin lopulta currytahnan ja jopa pikkuisen thai-osaston _siitä_toisesta_. Se ei tietenkään ollut mausteissa eikä siellä, missä ovat soijakastikkeet, chilitahna ja muut aasialaiset mausteet. Eikä välikössä "ulkomaiset erikoisuudet", koska siellähän ovat pestot ja oliiviöljyt. Vaan ihan omassa rauhassaan guacamolen ja salsan tienoilla, melkein samaa tavaraahan se onkin.

      Puolivalmisteita en ehkä enää niin kaipaakaan, tuon maustetahnan lisäksi, ainakaan niin kauan kuin en käy töissä.

      Hauskoja askareita!

      Poista
  2. Ah, tietenkin. Tuorepastan suhde tofuun on sama kuin quacamolen suhde currytahnaan.

    VastaaPoista