Tässä sitä nyt tulisi: eilen lupaamaani kuvamateriaalia ja lisäraporttia Val d'Isèren rinteistä.
Rinnepostauksia kirjoittaessani tunnen aina saman kahtiajakautuneisuuden. Pitäisikö olla ekspertimpää kuin onkaan ja tehdä jonkinlainen rinneanalyysi, ihan siltä varalta, että joku lasketteluhirmu on eksynyt lukijapuolellekin? Vai todeta, että parhaimmillanikin olen laskijana konfidenttia keskitasoa, nettiraamattuni Where to ski and snowboardin termein mileage hungry intermediate? (Se on muuten harvinaisen täydellinen kuvaus.)
Val d'Isère jakaa viereisen Tignesin kylärykelmän kanssa Espace Killy -hiihtoalueen, joka julistaa hiihtokarttansa yläreunassa olevansa maailman komein hiihtoalue. Ehkä onkin. Valtava se ainakin on, ja valikoimaa riittää. Viikkoturren kannattaa suosiolla varata pari kolme ensimmäistä päivää alueen hahmottamiseen noin suurinpiirtein. Jos haluaa välttää tilanteita, joissa karjuu kurkku suorana hiihtokaverilleen, että "no se on se ihan sama kuuden hengen tuoli, jolla eilen mentiin" kannattaa keksiä hisseille vaikka omia koodinimiä, krhm.
Aloitteleville ja hitaasta vauhdista nauttiville oli omat ski tranquille -alueensa, jotka olivat kerrankin niin fiksusti sijoitettuja, ettei niiden läpi ollut pakko hiihtää esimerkiksi aluetta vaihtaessa tai rinteestä poistuessa.
Kuvassa ski tranquillen kumpuilevat rinteet. |
Korkeanpaikankammoiselle taas en voi suositella Lessièresin tuolihissiä, joka yhdistää Le Fornet'n kylän puoleisen hiihtoalueen Val d'Isèreen laskeviin rinteisiin. Ensin tuoli hilaa ylös vuorenseinämää, niin ettei edessä juuri näy kuin valkoista. Sitten se heilauttaa harjanteen yli, ja edessä avautuvat Alpit koko komeudessaan, rinnealue kaukana alla. Ensimmäisellä kerralla en osannut varautua, ja jouduin puristamaan tuolin kädensijaa aika kovasti.
Kuva ei valitettavasti välitä fiilistä. Jos korkeudet eivät kammota, menkää kokeilemaan itse! |
Hississä sydämentykytyksiä aiheutti myös paikallisten hiihtokoulujen tapa pakata lapsiryhmät kyytiin. Jokaisen hissin toisessa laidassa oli oma kaista hiihtokouluille. Opettaja laittoi muksunsa jonoon ja tuuppasi yhden jokaiseen hissiin, jossa oli aikuisia. Tähän tarvitsisi kurssin! Pitääkö sille puhua? Mitä jos se putoaa? Miten se autetaan kyydistä pois, kun sen jalat eivät yllä maahan?
Huii, mulla vatsanpohjasta jo otti kuvia katsellessa. :D En tajua miten olen viime vuosina osannut kehittää itselleni korkeanpaikankammon, joten en tiedä oisko musta tohon. Ja taitaa se ahtaanpaikankammokin löytyä..;) Mutta ihania kuvia kyllä.
VastaaPoistaJa hei pakko sanoa, että näyttää upeilta kun kuvat ovat isompia. Vinkkasin siitä joskus aiemmin, mutta en ole edes tajunnut että olet vaihtanut ne nykyään isompiin. Piti oikein selata taaksepäin, että onko ne näin aina ollut vai muistanko väärin. ;)
Kivaa loppuviikkoa ja ihanaa kun "blogilomasi" on ohi! ;)
/Mariia
Hei Mariia! Mullakin on ajoittain oireileva korkeanpaikankammo, muttei niin paha, että estäisi esimerkiksi laskemista. Välillä tuolihisseissä hirvittää, jos ne nousevat kovin korkealle, sillä ne tuntuvat jotenkin niin suojattomilta! Korihisseissä on helpompaa, koska voi aina mennä keskelle, niin ettei näe mitään.
PoistaKuvien isontaminen oli hyvä vinkki, kiitos siitä! En vain ollut ikinä tullut ajatelleeksi, että laittaisin isompana, mutta varsinkin maisemakuvat näyttävät usein paremmilta niin. Lukjoilta saa yleensä parhaat vinkit :)
Kivaa loppuviikkoa sinullekin! Yritän taas olla aktiivisempi blogin parissa, kun lomailut ovat ohi.
Vau, komeaa!
VastaaPoistaEn muuten ollut tuollaisista alppimetroista kuullutkaan, vielä on paljon opittavaa. Japanin ruuhkametrokokemus auttanee?
Olen samaa mieltä, että sumu autta joskus rinnekammoon, jonkun kerran on käynyt niin, että seuraavana päivänä olen ihmetellyt mustassa rinteessä, että miten ihmeessä minä tuon eilen laskin?
Vielä puolitoista viikkoa hiihto-hiihto-lumikenkälomaan... ei tosin Alpeilla vaan Abiskossa.
Alppimetroja ei taida paljon vielä ollakaan. Itse muistan ajelleeni sellaisella Zermattissa ja Saas-Feessä. Japanin ruuhkametrokokemus varmasti auttaa :D Samoin uskoisin, että junakokemukset Intiasta auttavat, jos jollakulla sellaisia on. Minulle tuli omista kokemuksista mieleen lähinnä se, että ihan kuin yrittäisi sukkuloida Pariisin ruuhkametrossa monot jalassa.
PoistaMinulle kävi viime vuonna Grindelwaldissa vähän samoin kuin sinulle mustassa rinteessä: Laskettiin tosi lumisateisena päivänä, ja laskin toisen perässä niin, että katsoin vain hänen jälkiään, en sen kummemmin alas tai ylös. Seuraavana päivänä katsoin samaa rinnettä hissistä käsin ja tankkasin rinnekartasta, että tuo sen on täytynyt olla! Jos olisin nähnyt, en varmaan olisi tullut alas niin tasaisen sujuvasti ;D
Meillä toimi aikaisemmin vaikeissa rinteissä aika hyvin se, että mies laski edellä ja minä samaa jälkeä perässä, mutta nyt miehen usko minun taitoihini on tainnut kasvaa nopeammin kuin minun taitoni, joten mokoma ottaa välillä vähän liiankin tiukkoja kaarroksia.
Tulipas sepustus! Laskemista on niin mukava turinoida. Ihanaa reissua teille Abiskoon! Googlailin hiukan, eikä se taida juuri Alpeille hävitä. Toivottavasti saamme kuvamateriaalia nähtäville reissun jälkeen.
Eiköhän sieltä raporttia tule ;).
PoistaMatka on lähes yhtä pitkä kuin Alpeille mutta ruuhkat ovat lähes tuntematon käsite...
"Pitääkö sille puhua?" :D Veikkaan, että tämä ei ole niin suuri ongelma ranskalaisille kuin pohjoismaalaisille...
VastaaPoistaOikein veikkasit ;) Kuuntelin, kun seuraavan hissin mies haastatteli pientä matkaseuralaistaan ihan luontevasti ja ihasteli: "Jo seitsemän vuotta! Mahtava ikä!" :D
Poista