keskiviikko 16. toukokuuta 2012

Ei mitään sanottavaa -postaus

Tämä on niitä hetkiä, jolloin ei oikeastaan ole mitään kirjoitettavaa, mutta koska edellisestä postauksesta on jo aikaa, tuntuu siltä, että jotain pitäisi kirjoittaa.

Pengoin inspiraatiota etsiessäni blogin luonnoksia. Jaan nyt teidän aikanne kuluksi muutamia huomioita, joista olen nyt pari kuukautta myöhemmin kummasti eri mieltä.

1) Ensimmäisellä viikollani Sveitsissä olen kirjoittanut blogin luonnoksiin:

"Onneksi vastapäisessä talossa on toimistoja, pysyypä jonkinlainen kontakti todellisuuteen, jossa ihmiset käyvät töissä." 

No, se kontakti riittää tällä hetkellä oikein hyvin. En kaipaa töihin. Tätä en uskaltaisi kovin monelle ei-anonyymina tunnustaa, sillä ihmisen nyt vain kuuluu käydä töissä. Jos jotain kaipaan, niin taloudellista riippumattomuutta, mutta muuten nautin täysin tästä mahdollisuudesta miettiä, mitä voisin loppuelämälläni tehdä. Kerrankin on mahdollisuus ihan rauhassa tunnustella, mihin suuntaan elämäänsä haluaisi viedä.

2) Olen kirjannut myös näin:

"Vinkki kotihenkilöille: älä avaa viinipulloa maanantai-iltana .Koska sitten avattu pullo on kaapissa vielä tiistainakin, ja kurssipäivän jälkeen, silitysaktiviteetista huolimatta, jossain vaiheessa tulee mieleen, että jos ottaisi lasillisen. Keskiviikkona, tai viimeistään torstaina maistelu on helppo aloittaa jo lounaalla: onhan ihan kohta jo viikonloppu.

Siinä sitä sitten ollaankin.

Kun Täydellisten naisten Bree alkoholisoitui kotirouvavuosinaan, hänen ongelmansa tuntui kaukaiselta. Olin juuri siirtymässä opinnoista työelämään, eikä päähäni ollenkaan mahtunut, miten tässä maailmassa edes ehtii alkoholisoitumaan.

Näillä ehdoilla se onnistuu: On liikaa aikaa ja viinikaappi, jonka lukkoa ei käytetä. Viini on hyvää ja siitä tulee hyvä mieli. Ahdistaa niin uusi elämäntilanne kuin liika tekemättömyyskin."

Olen kuitenkin joutunut lykkäämään alkoholisoitumista myöhemmäksi, sillä olen lähes kiireinen. Jouduin jopa kaivamaan kalenterin esiin talvivaatelaatikon keskeltä, että pysyisin kärryillä siitä, missä minun pitäisi milloinkin olla.

3) Tälle päättelyn helmelle nauran ehkä eniten:

"Ymmärrän hyvin, miksi 50-luvun naiset halusivat pitää kotihommat tiukasti näpeissään. Se ei ole alistumista, se on elämän ottamista hallintaan. Se on oman alueen raivaamista tässä elämässä, emansipaatiota suorastaan. Jos naiset suljetaan miesten maailman eli työelämän ulkopuolelle, heidän täytyy rajata itselleen oma maailmansa. Ei miesten voi antaa joka alueella huseerata, kuten minäkin ilmoitin suuren imuririidan yhteydessä."

Ehkäpä olen onnistunut raivaamaan itselleni oman kolosen tästäkin maasta, sillä olen luovuttanut imurivuorot suosiolla Herra Täydelliselle ja tyytynyt itse silittämiseen.

13 kommenttia:

  1. lukuvihje (ellei ole ennestään tuttu): www.ekf.admin.ch (Eidgenössische Kommission für Frauenfragen EKF/Commission fédérale pour les quesions feéminines) + Revue spéciliée "Questions au feminin".
    Terveiset naisasioista kiinnostuneelta Saksasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiiton vinkistä, ei ollut ennestään tuttu! Täytyykin perehtyä :)

      Poista
  2. Näin se elämä menee. Joskus joutuu kiinni mielipiteistään ennemmin ja joskus myöhemmin. Nekin voivat muuttua elämäntilanteen mukaan aika rajustikin. Se on hyvä että sen pystyy myöntämään itselleen - ja varsinkin muille :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä se taitaa olla. Vielä kun tähän maahan muuttaa feministinä, niin joutuu kiinni aika paljosta, mitä on aiemmin sanonut, ajatellut tai luullut tietävänsä.

      Poista
  3. Toi ensimmäinen kohta kolahtaa tänne. Olen viimeisen vuoden ajan päätoimisesti opiskellut. Maaliskuussa lopetin osa-aikatyön (joka oli vain pari tuntia (käytännössä alle tunti) viikossa) ja nyt kesällä pitäisi tehdä hieman enemmän töitä kuitenkin vain osa-aikaisesti. Pelottaa miten tässä käy. Motivaatio pyöreä nolla. :D Ajatus valmistumisesta pelottaa, vaikka vielä opintoja riittää reilun vuoden verran. Valmistun alalle, jolla ei tunneta työaikalain säädöksiä (mikä onkin koomista kun lain kanssa muuten puuhaillaan), joten opintojen venyttäminen on tapahtunut jotenkin huomaamatta. :D No ehkä tämä tästä ja varmaan ensi vuodelle pitää ottaa jotain töitä, etten täysin vierottaudu työelämästä. :D
    /L

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti siihen työelämään tottuu takaisinkin yhtä nopeasti kuin tähän kotona olemiseen. Olen kyllä moneen kertaan miettinyt näinä viime kuukausina, että miten sitä töissä käydessään eli jotenkin putkessa: töihin, kauppaan, kotiin, ja koko ajan oli väsynyt ja innoton. Nautin esimerkiksi viikonlopuista, matkoista ja kaikesta sellaisesta nyt paljon enemmän - töissä käydessä niihin ei tuntunut riittävän energiaa. Salaa haaveilenkin, että voisin tehdä vaikka osa-aikatyötä, mutta täällä on työmarkkinoilla niin kova kilpailu, eikä naisia välttämättä muutenkaan arvosteta työelämässä ihan valtavasti, joten ehkä työnhakijalla ei ole varaa esittää toivomuksia :/

      Poista
    2. Kuvaamasi "töihin, kauppaa, kotiin.." kierre kuulosta niin tutulta. Mutta luulen, että se kuuluu suomalaisten suorituskeskeiseen elämään. Esimerkiksi Etelä-Euroopassa elämänrytmi on ihan erilainen. Pelkästään jo pitkä lounas ja siesta tekee elämästä erilaisen. Kaipaisin myös Suomeen kyseistä päivän katkaisijaa, vaikka ilmasto tekee asiasta vähän hankalan talvella. Mielelläni tekisin töitä pidempään iltaan, jos päivällä minulla olisi pidempi breikki. (Lapsiperheille kyllä varmasti hieman haastavampaa, vaikka onhan siellä Etelä-Euroopassakin lapsiperheitä :D) Inhoan muutenkin lounastaa kiireessä, joten jätän lounaan mielummin väliin kun yritän syödä puolessa tunnissa. :) Itse yritän keskittyä nauttimaan jokaisesta hetkestä ja pysähtymään välillä hengittämään. Suorituskeskeisessä elämässä elämä menee ihan ohi huomaamattaan.
      /L

      Poista
  4. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  5. PS. Eikö ole hauska huomata miten ajattelu muuttuu? Pitäisi useasti kirjoitella ajatuksia ylös ja lukea niitä myöhemmin, jolloin huomaa miten mielipiteet muuttuvat elämäntilanteen muuttuessa. :) /L

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todella! Enemmänkin pitäisi kirjoittaa sensuroimatta omia ajatuksia, koska yllättävän nopeastikin ne unohtuvat. P.S. Kommenttisi oli tullut vahingossa tuplana, joten poistin toisen. En siis sensuroidakseni :)

      Poista
    2. Huomasin itsekkin, että kommentti tuli kahteen kertaan. Olisin poistanut sen itse, mutta en löytänyt mahdollisuutta siihen. Eli ei hätää! :)
      /L

      Poista
  6. Mun mielestäni tässä postauksessa oli tosi paljon sanottavaa:)
    Töihin-kauppaan-kotiin-nukkumaan -putki ei jätä sijaa mihinkään "ylimääräiseen". Vaikka juuri tuo ekstra saattaisi olla sitä elämän suolaa.
    Luin juuri mainion esseekokoelman (en mainitse nimeä tässä, koska aion postata siitä huomenna:)), jossa todettiin mm. seuraavasti: " Nyt vaihtoehtoja ei haluta edes tutkia, koska yksilölle, yhtenä ihmisenä, ei todellisuudessa haluta vapautta. Valinnan vapaus toteutuu vain kulutuksessa, ei elämäntavassa."
    Eli nykytekniikka, metropoliajattelu, sektorihallinto ja media, jolla on oma intressi, säätelevät vapauden rajoja tarkasti enemmistön trendien sisällä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaapa mielenkiintoiselta esseekokoelmalta. Huomista nimipaljastusta odotellessa!

      Poista