Suomeen liittyvät kysymykset ovat vain usein turkasen vaikeita! Usein tekisi mieli vastata "Ei aavistustakaan". Tässä pieni Q & A - ensimmäiset vastausrefleksit ja ne fiksummat vaihtoehdot.
Mikä on perinteistä suomalaista ruokaa?
Ensimmäisenä mieleen tulee tokaista "Tuota en ole kauheasti miettinytkään." Minkä ruokalajin voisin sanoa? Noin puolet tuntemistani tamperelaisistakaan ei tykkää mustasta makkarasta, poronkäristystä olen itse tainnut syödä kerran. Puhun siis ympäripyöreitä: "Se vaihtelee paljon, mutta Suomessa syödään paljon myös kansainvälisiä ruokia. Esimerkiksi aasialaisia ravintoloita on joka paikassa. Kesällä grillataan, ja perunaa syödään kyllä ympäri vuoden."
Tortillat kelpaavat minulle niin Sveitsissä kuin Suomessakin. |
Tämän kysymyksen kuullessani mielessä kävi, että niin ainakin paino-ongelmien määrästä voisi päätellä. Parempi kikka on kuitenkin vedota kanssapuhujan kansalliseen ylpeyteen: "Eivät yhtä paljon kuin sveitsiläiset." Kevytjuuston olemassaolosta ja suosiosta en uskalla sveitsiläiselle kertoa. (Jos muistan tilastot oikein, suomalaiset syövät vuodessa karkkia saman verran kuin sveitsiläiset juustoa.)
Tämän lähemmäs fondueta en ole kamerallani päässyt. Kun pata tulee pöytään, kamera lähtee. |
Tosiasiassa en todellakaan tiedä (tätäkään), sillä työskentelin valmistumisestani muuttoon saakka samalla työnantajalla, enkä siis ole juuri töitä hakenut. Onneksi kysymykseen sisältyy usein oletus "Muutitko Sveitsiin siksi, että Suomesta on mahdoton saada töitä", joten keskustelu on helppo luovia sitä kautta helpompiin aiheisiin, eli parisuhteeseen.
Sataako Suomessa enemmän kuin Sveitsissä?
Olikohan se sadetilasto edes oikeassa? Svetsissä näyttää tällä hetkellä tältä. |
Mäkin olen tuota suomalaista perinneruokaa joutunut miettimään moneen kertaan. Totta kai on olemassa näitä perinneherkkuja, kuten mustamakkara, mämmi ja poronkäristys, mutta aika harva niitä kotonaan syö arkiruokana. Yleensä sanon, että suomalaiset syövät ruisleipää, suhteellisen paljon perunaa ja kalaa.
VastaaPoistaTuo on muuten totta, että Suomessa syödään aika ennakkoluulottomasti eri maiden keittiöiden ruokia, samoin Ruotsissa. Ranskassa ollaan sen suhteen selvästi nihkeämpiä.
Miten muuten olet kääntänyt ruisleivän ranskaksi?
PoistaSehän noiden perinneruokien pulma on, että harva niitä Suomessa jatkuvasti syö. Äitinikin luetteli pitkän litanian silakkalaatikosta ja karjalanpaistista alkaen, mutta minä en edes muista, olenko kyseisiä ruokia ikinä maistanut, enkä ainakaan osaisi valmistaa, jos joku sveitsiläistuttu niitä haluaisi maistaa. Hyvää pyhäinpäivää!
Yleensä sanon pain au seigle, mutta jos haluan kuuntelijan oikeasti ymmärtävän, niin selitän, että se on pain noir, vähän kuin saksalaisilla, mutta ei ollenkaan makeaa. Näin tiivistetysti. :D
PoistaJoskus alkuaikoina kun puhuin ruisleivästä, anoppi väitti kivenkovaan, että on heidänkin lähileipomossaan ruisleipää, hänpä ostaa sitä niin näet. Ja olihan se, patonkia jossa oli myös ruisjauhoja... Mutta noin ylipäänsä anoppi myös vastustaa ruisleipiä tai ruisjauhon käyttämistä. Ruisjauho ei kuulemma ole terveellistä, kun maha tulee rukiista kipeäksi.
Minun standardivastaukseni on, että Suomessa syödään/on syöty perinteisesti paljon kalaa, poroa, hirveä, marjoja ja kaikkia maan alla kasvavia juurikkaita. En sitten jaksa alkaa mistään yksittäisistä ruokalajeista puhumaan, vaan sanon vain, että on aika mahdotonta kokata mitään perinneruokaa, kun aineksia ei ole saatavilla - ja näin pääsen pälkähästä!
PoistaHyvä strategia, Sannababana! Riinalle kiitos ranskankielen sanavarastoni kartuttamisesta. Nyt muistankin nähneeni seigle-sanan jauhopussissa, muttei tullut mieleenkään, että se olisi ollut ruisjauhoa ;)
PoistaSuomessa sataa vettä ja sataa lunta ja sataa pieniä rakeita, tai vaikka räntää. Sveitsissä on eri muodossa taivaalta tippuvalle vedelle kullekin oma verbinsä. Siinä onkin sveitsiläisille miettimistä.
VastaaPoistaSäästä puhuen:Suomessa on samanlaista kuin Sveitsissä eli talvella kylmä ja kesällä lämmin. Talvella ei yleensä tule taivaalta vettä, eikä kesällä lunta.
Hyvä tiivistys säästä, Anna, ala käyttää sitä. Talveen liittyviä hankalia kysymyksiä on myös "Kunka kylmä siellä Suomessa talvella oikein on?" Tuntuu, että kaikki vastaukset ova jollain tavalla vääriä: jos sanoo, että pakkasta voi olla 20 astetta, se on toki totta, mutta eipä kovin tavallista eteläosissa. Täkäläisten on myös välillä hankala ymmärtää, että Pohjois- ja Etelä- Suomessa on kovin erilaiset ilmastot ja että Suomi on maantieteellisesti tosi iso, vaikka meitä asukkaita vähän onkin.
Poista