keskiviikko 8. toukokuuta 2013

Toinen jalka sillalla

Heissan taas, ja terveiset tauon takaa palanneelta!

Oikeastaan olen jo toinen jalka helatorstain sillalla eli arkipyhän avulla pidennetyllä viikonloppuvapaalla. Hektisten viikkojen jälkeen lasken tunteja TGV:n lähtöön.

Koska mitään omia ajatuksia on mahdoton muodostaa tämän hässäkän keskellä, viihdytän teitä vastaamaan Idan haasteeseen.

1. Mikä on ollut suurin (tai hauskin) kulttuurishokkisi nykyisessä kotimaassasi?
Hmm... Vietin ensimmäisen puolikkaan vuoteni Sveitsissä pääasiassa muiden ulkomaalaisten kanssa ranskankurssilla. Sitten menin muutamaksi viikoksi kesäyliopiston kurssille, jossa oli erityisesti saksankielisiä sveitsiläisiä, ja monikulttuurisen hässäkän jälkeen se kurinalaisuus jotenkin järkytti. Piti opetella viittamaan (ei onnistunut).

2. Kuinka muutit maahan, jossa nyt asut? Reppu selässä lentokoneella/laivalla, itse ajamalla tai muuttofirman avulla? 
Hybriditekniikalla: ulkoistin pakkaamisen ja kuljettamisen muuttofirmalle ja lensin itse perässä - sopivasti niin, että muuttokurma oli ehditty purkaa, kun saavuin paikalle.

3. Mikä on parasta maassa, jossa asut?
Upea luonto: toisella puolella viinitarhat ja Juran huiput, toisella puolella Genevejärvi ja Alpit. Nautin myös siitä, että kaikki on lähellä ja reissaaminen helppoa. Viikonloppumatkan aikana ehtii vaikka mihin!

4. Entä mikä ikävintä?
Paikalliset ovat melko varautuneita, ja ulkomaalaisena jää helposti ulkopuolelle, jos ei itse tietoisesti tsemppaa. On helppoa elää vaikka vuosia ulkomaalaiskuplassa niin, että tapaa vain muita maahanmuuttajia ja puhuu pelkkää englantia. Myös byrokratiaan ja asioinnin hitauteen menee joskus hermo. Esimerkiksi vakuutusyhtiö lähettää aina kirjeen, ja lehtitilausasioissa ei voi asioida kuin paperikirjeellä tai faksilla.

5. Oletko opiskellut tai muuten oppinut paikallista kieltä, entä kiinnostaako sen oppiminen sinua? 
Ranskaa olen oppinut, mutta saksantaidon puutteisiin törmään varsinkin nyt työelämässä. En vain saa itseäni motivoitua opiskelemaan kieltä, jota en kuitenkaan päivittäin pääsisi käyttämään. Onneksi on englanti.

6. Mikä on paras paikallinen herkku, jonka olemassaolosta et välttämättä aiemmin edes tiennyt?
Rivella ja Ovomaltine. Nyt kun tiedän, en enää takaisin pääse. Fonduesta toki tiesin, mutta racletteakin olen maistanut ekan kerran vasta muuton jälkeen.

7. Onko uusiin ihmisiin tutustuminen (uudessa) kotimaassasi ollut helppoa?
On ja ei. Toisiin ulkomaalaisiin tutustuu helposti, sveitsiläisiin vaikeammin. Tai ainakin hitaammin.

8. Mitä erityisesti kaipaat Suomesta?
Ystäviä ja perhettä, ja nyt työnteon aloittamisen jälkeen omalla äidinkielellä työskentelyn helppoutta. Sähköistä asiointia (joka ei siis tarkoita faksin lähettämistä eikä puhelimella soittamista, vaikka meneehän sähköä niihinkin).

9. Kerro jokin satunnainen fakta, hauska sattuma tai muu mielestäsi hauska/mielenkiintoinen juttu tämänhetkisestä kotimaastasi :)
Sveitsi on valtiomuodoltaan valaliitto, siis eräänlainen liittovaltio.

10. Mitä koet erityisesti oppineesi tai saaneesi lisää uudessa kotimaassasi?
Kokemuksia, avoimuutta, avarakatseisuutta sen suhteen, miten monella tavalla elämäänsä voi elää. Nämä tosin liittyvät enemmän ulkomailla asumiseen yleensä kuin juuri Sveitsiin.

11. Jos sinulla on jokin harrastus, oletko kokenut sen jatkamisen helpoksi uudessa/nykyisessä kotimaassasi tai oletko ehkä aloittanut jonkun uuden harrastuksen?
Lasketteluun ja patikointiin käytetyt tunnit ovat lisääntyneet huimasti, ja valokuvausharrastuskin on elpynyt. Golf sen sijaan on jäänyt, sillä täällä se on elitistisempi laji kuin Suomessa.

Uusiin kysymyksiin aika ei nyt riitä, mutta jos siellä lukijoissa on haasteidenkaipuisia, ottakaa ihmeessä Idan kysymykset ja jatkakaa niitä. 

9 kommenttia:

  1. Jee, olet yhä hengissä! :) Arkipyhät ovat mukavia, täällä on koko toukokuu yhtä arkipyhää. Tänäänkin juhlitaan II maailmansodan päättymistä. Ja Pariisi on ihanan hiljainen. ;)

    Vieraalla kielellä työskentelyyn tottuu kyllä ajan kuluessa, kunhan työhön liittyvä erikoissanasto on hallussa. :) Mutta alku uudessa duunissa on aina raskasta, saati sitten ei-äidinkielellä. Tsemppiä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hengissä ollaan, ja edes osittain järjissään ;) Itse asiassa säntään illalla juurikin Pariisin-TGV:hen ja tulen tsekkaamaan kaupungin hiljaisuuden ihan itse! Toukokuu on kyllä siellä rajan takana yhtä vapaata, eikös teillä ollut vappunakin arkivapaa? Kohta on meilläkin onneksi taas helluntaivapaa, ettei elämä ihan raatamiseksi mene.

      Poista
  2. Tervetuloa tänne (tai siis mehän olemme kaupungin kyljessä!) Maa on kyllä nielaissut kaikki ranskalaiset...
    Ovoa ja Rivellaa, kaipaan molempia. Erityisesti pyörälenkinjälkeisRivellaa. Olen yrittänyt etsiä sitä sekä matkalla Saksasta että täältä, tuloksetta. Sveitsiläiset juovat kaiken itse, kuten viinitkin :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ranskalaisia ei Pariisissa juuri näkynyt, mutta muita matkailijoita onneksi sen verran, ettei kaupunki ihan autio ollut :)

      Muistelen jonkun joskus sanoneen, että Saksasta saisi Rivellaa, mutta tämä ei taida sinua auttaa :/ Kaipasin itse talvilomalla rinne-Rivellaa, koska sitähän ei tietysti Ranskan Alpeilta saanut.

      Poista
    2. Pitää vielä sitten kotimatkalla etsiä ja jos löytyy, niin tunkea auton tyhjiin väleihin. Jos ei löydy, niin täytän kolot skumpalla. Kuplajuoma mikä kuplajuoma ;).

      Poista
    3. On Rivellalla ainakin nettisivut Saksassa: www.rivella.de. Mutta aina on hyvä olla b-suunnitelma, joka on tässä tapauksessa oikein mainio sekin!

      Poista
  3. Tää ei nyt liity mitenkään aiheeseen, mutta ollaanko siellä yhtään innostuneita Sveitsin lätkämenestyksestä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jäälajit taitavat täällä olla enemmän saksankielisten juttu. Muutaman lehtiotsikon olen luonnollisesti nähnyt, mutta muuten kukaan sveitsiläinen ei ole maininnut halaistua sanaa. Enemmän tuntuu kiinnostavan täkäläisiä suomalaisia!

      Poista