Sveitsissä äänestettiin (vaihteeksi) eilen. Hesari (yli)tiivisti lopputuloksen näin: Sveitsiläiset eivät halua lisää lomaa.
Pikku-uutinen on todellinen yliyksinkertaistus (ovatko ulkomaanuutiset olleet aina näin simppeleitä, mutta minä en vain ole huomannut?) Suomalaisia Sveitsi-uutisia lukiessa tuntuu joskus, että maata kurkistellaan kummallisuuksien lasin läpi: poimitaan pikku hullunkurisuuksia, kuten tunturissa alasti kirmaavia turisteja tai kerran vuosisadassa järven rantaan jäätyviä autoja.
Silti Hesarin uutinen puhuu tottakin. Vaaleissa äänestetään välillä hyvin yksinkertaisista asioista. Eilisissä vaaleissa oli viisi aloitetta, joihin kansalaiset saivat sanoa kyllä tai ei. Näin kansalaisten on helppo ymmärtää, mihin he ottavat kantaa. Haluatko, että alppikylien loma-asuntojen rakentamista rajoitetaan luonnon ja kylien suojelemiseksi, silläkin uhalla, että turistivirrat hyytyvät? (Sveitsiläiset sanovat kyllä.) Tai suostutko siihen, että kirjojen hintoja säädellään kulttuurin monipuolisuuden turvaamiseksi, vaikka se rajoittaa vapaata kilpailua? (Sveitsiläiset sanovat ei.)
Jokunen viikko sitten muutama kunta Neuchâtelin ja Juran kantoneiden rajalla sai itse päättää, haluavatko ne siirtyä kantonista toiseen. Olisikohan tässä kuntakarttakohun runtelemalla Suomella jotain opittavaa?
Ei demokratian mallimaanakaan pidetty pikkuvaltio sentään kaikessa ole esimerkillinen: äänestysprosentti jäi joissakin aloitteissa jopa alle viidenkymmenen. Niin noloihin lukemiin ei Suomessa taideta vaipua kuin ehkä kirkollisvaalien aikaan.
Pitää paikkansa:Ylen uutiset ovat useinkin yliyksinkertaisia ja kävisivät vaikka vitsistä.
VastaaPoistaTäällä Sveitsissä äännestetään niin usein ja monesti myös ehkä vähemmän tärkeistä asioista - ehkä siksikin eivät aina jaksa täyttää kansalaisvelvollisuuttaan.Ei voi verrata ollenkaan Suomeen jossa kansalaisäännestys on harvinaisuus verrattuna tähän maahan. Erittäin konservatiivistä porukkaa ovat minun kokemuksieni perusteella.
VastaaPoistaOvathan nuo ulkomaanuutiset yksinkertaistettuja, mutta eivät pelkästään Suomessa. Tuo on ihan ymmärrettävääkin, sillä lyhyehköön uutiseen pitää terävöittää ja yksinkertaistaa juttu riittävästi, taustoittavat jutut ovat sitten erikseen. Vain yhtä tai edes yhden maan tiedotusvälineitä seuraamalla ei saa oikein kuvaa maailman tapahtumista. Ärsyttävimpiä ovat silti suoranaiset virheet, johtuvat usein käännöskukkasista tai ihan vaan toimittajan ymmärtämättömyydestä.
VastaaPoistaAnonyymi: Olen kanssasi samaa mieltä, aika konservatiivista porukkaa nämä sveitsiläiset. Toisaalta se on välillä piristävääkin erilaisuudessaan.
VastaaPoistaRiina: Oikeassa varmasti olet. Täällä olen kiinnittänyt huomiota siihen, että sanomalehdet ovat todella paikallisia, ja ulkomaanuutisissakin käsitellään lähinnä naapurimaita. Virheetkin menevät varmasti usein sen piikkiin, että uutisen voi laatia vieraskielisen käännöksen perusteella ihminen, joka ei ole koskaan käynyt lähelläkään kohdemaata. Ymmärrettävää sinänsä.