torstai 22. maaliskuuta 2012

Myöntävät sen itsekin

Jos joku kaipaa matkailuvinkkejä Sveitsin, tässä yksi sellainen. Säästää rahaakin, kalliissa maassa.

Älä osta paikkalippua junaan.

Se on täysin turhaa rahankäyttöä, sillä hyvin todennäköisesti paikkaa ei ole eikä tule. Seurasin tänään vierestä, kun samaan junaan kanssani nousi isohko opiskelijaryhmä, ehkä noin 25 henkilöä.

Homma oli ensin toimivinaan hienosti. Jopa raiteen monitorille oli lisätty tieto, mille sektorille pysähtyy vaunu, jossa ryhmälle on varattu paikat. Ihan kiva, paikkoja ei vain ollut varattu kaikille ryhmäläisille. Yksi heistä mainitsi asiasta konduktöörille, joka naurahti ja lausahti: "Voitte varata vaikka kuinka monta paikkaa, mutta ei se täällä Sveitsissä koskaan toimi. Olen pahoillani." (Onnistui jopa vaikuttamaan vilpittömältä.)

Vika lienee paikkojen varaus"mekanismissa". Varatuista paikoista ilmoitetaan nimittäin pahvilappusilla junan seinässä, tai kuten tänään, ikkunaan teipatuilla papereilla. Jos joltakulta loppuu paperit kesken / hän on laskenut paperien määrän väärin / tuuli vie osan papereista / teippi tai voimat loppuvat, niin voi voi. Eikä varaaminen varmasti myöskään onnistu enää sen jälkeen, kun juna on lähtenyt aamulla liikenteeseen - rahaa lipunmyynti kyllä ottaa varauksista mielellään ihan junan lähtöhetkeen saakka.

Suosittelen siis säästämään paikkalippurahat, sillä samalla säästää omia hermojaan. Kyllä vaunusta paikka löytyy muutenkin.

5 kommenttia:

  1. Mahtavaa kuulla tämäkin, kaiken VR:n haukkumisen rinnalla.
    Toisaalta lohdullista, että ihan kaikki ei vielä ole kännykkäviestin päässä. Paperilaput...So sweet:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toisaalta kaikki tämä traditionaalisuus ja epätehokkuus on tosiaan aika kivaa - silloin kun ei ole huono päivä tai kiire :) Sekin hyvä puoli Sveitsin valtionrautateissä on, että Suomen junalippuhinnat tuntuvat tämän jälkeen ihan sopuisilta, vaikka Suomessa asuessa ne tuntuivat korkeilta. Sama pätee myös kaikkeen muuhun shoppailuun.

      Poista
  2. Tervetuloa siis lomailemaan tänne halpislandiaan! (lue = sanan täydessä täydessä merkityksessä!)

    VastaaPoista
  3. Siis täh, olin jo ehtinyt unohtaa paikkalippujen olemassaolon! Täällä varataan kokonaisia vaunuja vaikka partiolaisille, yksittäisiäaiei varaa kukaan :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Äkkiä täällä unohtuu, mihin paikkalippuja ylipäätään tarvitaan :) Mahtuuhan sinne junaan muutenkin!

      Poista