lauantai 11. helmikuuta 2012

Näin kootaan huonekaluja

Olen edelleen sitä mieltä, että muuton suurin pahis ja hirvein hermojen viejä oli Sveitsin tulli ja sinne lähetettävät lippulappuset ja selvitykset. Hermot ovat silti edelleen hieman koetuksella: Noin puolet tavaroistani on edelleen pahvilaatikoissa ja matkalaukuissa, en erota likapyykkiä puhtaista vaatteista, enkä edelleenkään tiedä, missä lämpimät vaatteeni ovat. (Minkä vuoksi kielikurssikaverini luulevat, että olen vain Suomessa karaistunut tähän kylmyyteen.)

Muuton aikaan kiitin sydämestäni muuttofirmaa tehokkuudesta. Purkuvaiheessa olen kuitenkin konkreettisesti ymmärtänyt, miksi tehokkuutta ja laatua ei voi mitata pelkästään pakkaamiseen käytetyn ajan perusteella.

Tilanne on nimittäin tämä: Laatikot täyttyivät kyllä vauhdilla mutta eivät kovin järjestelmällisesti. Siksi esimerkiksi kirjahyllyyn kuuluvia listoja, ruuveja ja saranoita putkahtelee esiin juhlavaatteiden seasta. Kaikki laatikot pitäisi purkaa ensin, että löytäisi huonekalujen osat, mutta mihin purat, kun huonekaluja ei saa pystyyn? Olen käyttänyt lattiaa purkutilana, mutta sitten huonekalujen kokoamiselle ei jää tilaa.

Kirjahyllyprojektin jälkeen Ikean vaatekaapin kokoaminen on kuin junalipun ostaisi:

1. Katso ohjekirjasta ja totea, ettet ymmärrä mitään. Huomaa, että vihkonen on väärinpäin.

2. Hae sanakirja ja tarkista, mikä on vasara ranskaksi. Tutustu samassa yhteydessä esiteltyyn sanontaan joutua vasaran alle. Harjoittele sen käyttöä lauseessa samalla, kun Herra Täydellinen (tässäkin asiassa!) kokoaa vaatekaapin rungon.

Vasara on ranskaksi marteau. Ikean kieli on onneksi kansainvälistä.
3. Tarkkaile sivusilmällä laatikoiden kokoamisen edistymistä ja opettele samalla kotiläksyksi tulleita konjunktiota. Ojentele saksia, vasaroita ja muita työkaluja, ja harjoituta pyytäjää käyttämään konjunktioita oikein. Älä mene liian kauas sanakirjasta, että voit tarkistaa pyyntöjen oikeakielisyyden.

4. Bloggaa siihen saakka, että kaappi on pystyssä. Tarvittaessa esitä kriittisiä kysymyksiä, kuten "Onko tuo varmasti oikeinpäin?" Jos kokoaja pyytää rakentavia ajatuksia, vastaa kuin Timo Soini eduskuntavaalien aikaan: "En olisi alun perinkään tehnyt tuota noin, joten miten voisin nyt osata korjata asian?"

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti