tiistai 13. marraskuuta 2012

Kuinka valita paras alppikylä?

Talvikauden lähestyessä mielessä siintävät (marenkien ja muiden jälkkäreiden lisäksi) yhä useammin Alpit. Meidän talvilomakohteeksemme on lähes varmuudella varmistunut Ranskan Val d'Isère, mutta mikäänhän ei ole aivan varmaa, ennen kuin sukset ovat ensimmäisen kerran lumella.

Koen hankalaksi alppikylien erottelun ja valikoinnin. Millä perusteella suosittelisin tai olisin suosittelematta esimerkiksi herttaista Saanenin pikkukylää, joka on Gstaadin hiihtoalueen laidalla nippanappa saksankielisessä Sveitsissä, parin tunnin ajomatkan päässä Genevestä?
Maisemissa ei ole vikaa ja lehmiä ei puutu, mutta samaa voisi sanoa lähes mistä tahansa Sveitsin hiihtokylästä. Muutamaa pelkäksi turistikyläksi rakennettua kerrostalokeskittymää lukuunottamatta kylät ovat suloisia, hiljaisia ja hyvien rinteiden juurella.
Saanenin keskusta on hipihiljainen, sillä autoliikenne on ohjattu kylän ohi pari vuotta sitten rakennetulla tunnelilla.
Uuutta rakennetaan vauhdilla, povaan hehkeitä hotelleja. Vain harvat kylät on pilattu rakentamisella.
Jos Sveitsiin tulee ensikertalaisena, ei kylällä juuri olekaan väliä. Rinteetkin tuntuvat yleensä huikeilta, jos laskukokemusta on kertynyt pääasiassa kotimaan mäistä. Paikallisilla on kaikilla omat suosikkinsa, ja rehellisesti sanottuna, joskus jonkun kohteen erinomaisuutta on ulkopuolisen mahdoton ymmärtää.
Listasin muutaman sivuston, joiden avulla kohteen valitseminen on meidän hypervaativassa kotitaloudessamme helpottunut hieman. Jostain syystä valikointi ei lainkaan helpotu vuosi vuodelta, vaan ne edellisen vuoden kakkos- ja kolmosvaihtoehdot tuntuvat jo vähän kulahtaneilta: melkein kuin niissä olisi jo käynyt eikä siellä olisi ollut oikein kummoista.

Mitä ikinä siis valitsette, toteuttakaa toiveenne pian.

Where to ski and snowboard

Sivusto on kattava ainakin Ranskan, Sveitsin ja Italian osalta, ja tutuista kohteista olen aika lailla samaa mieltä. Plussaa erityisesti hintaindeksistä, joka kertoo syömisen ja juomisen hintatason kohteessa. Asumisen ja hiihtolippujen hinnathan on helppo selvittää netistä, mutta viikon aikana rahaa palaa muuhunkin.

Ultimate Ski

Samantyyppinen sivusto, ei ehkä aivan niin kattava mutta varsin kelpo kuitenkin. Parasta hakutoiminto, jossa voi hakea itselleen sopivinta kohdetta esimerkiksi lumivarmuuden tai ei-hiihdollisten aktiviteettien kannalta.

The Telegraph Ski Guide

Brittilehden nettisivuilla sanotaan suoraan, jos hissijärjestelmä on huono, ravintolatarjonta kuollutta tai rinnekartan merkinnät epärealistisia. Materiaalin tuottavat näköjään samat tyypit kuin Where to ski and snowboard -sivustolle, mutta siinä missä Where to ski tarjoaa paremman yleissilmäyksen, Telegraphin sivuilla on enemmän ja yksityiskohtaisempaa tietoa esimerkiksi rinteistä. Itse koen kaksi edellistä sivustoa helpommiksi yleisseulonnan kannalta, kun taas Telegraphista kannattaa tsekata sitten ne parhaat kohteet vielä ennen valinnan tekoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti