torstai 6. joulukuuta 2012

Viisi syytä rakastaa

Yksi suosikeistani Sveitsin linnakartalla on Pranginsin linna, jota rakastan (ainakin) viidestä syystä.


1. Maisema

Linnan näköalatasanteelta avautuvat kirkkaina päivinä huikeat maisemat Alpeille. Valitettavasti tämä ei päde yhteenkään marras- tai joulukuun päivään. Onnellista kyllä, linna onkävelymatkan päässä kotoani, ja Alppien puutteessa viinitarhanäkymät ovat oikein miellyttävät.


2. Välaikaiset näyttelyt

Prangins laittaa esille ilahduttavan usein valokuvanäyttelyitä. Tällä hetkellä esillä on sveitsiläisen ASL-kuvatoimiston materiaalista koostettu C’est la vie -näyttely, joka esittelee sveitsiläistä lehtikuvausta vuodesta 1940 alkaen. Näppärä pikakertaus Sveitsin historiaan, ja vähän valokuvauksen ja kameroidenkin.

Viime keväänä kävin katsastamassa paikallisen vuoden lehtikuva -kisan Swiss Press Photon voittajanäyttelyn, ja ilokseni huomasin, että tämän vuoden version avajaiset ovat tänään.

3. Pysyvä näyttely

Pranginsin linna isännöi yhtä Sveitsin kansallismuseoista, joita tietysti on jokaisella kielialueella omansa. Olen vuoden sisään kiertänyt Sveitsin historiaa esittelevän näyttelyn kahteen kertaan, joten sillä puolella piipahdin nyt vain suosikkihuoneessani kaupassa. Arki-iltapäivänä museossa oli henkilökuntaa enemmän kuin vierailijoita, joten sain rauhassa uppoutua ihastelemaan vanhoja elintarvikepakkauksia ja ihmettelemään, miten monet tutut tuotemerkit ovatkaan sveitsiläisiä: Caran d'Achen värikynät, Maggin liemikuutiot, ja tietysti Nestle.


4. Lahjatavaramyymälä

Ihana on toki myös museon toinen kauppa, siis museomyymälä, jonka kortti-, muistikirja- ja lahjatavaravalikoimaan en kyllästy koskaan. Kun vain kummipoika hiukan kasvaa, saattaa hän hukkua Sveitsi-aiheisiin leluihin ja palapeleihin. Itse voisin hyötyä lapsille tarkoitetuista Sveitsin historiaa ja maantiedettä valaisevista opuksista.

5. Puutarha

Tykkään myös linnan keittiöpuutarhasta. Tässä pari maistiaiskuvaa syyskuun lopulta, mutta tähän aiheeseen lienee parempi palata uuden sadon aikaan.



Château de Prangins, Sveitsin ranskankielinen kansallismuseo, 1197 Prangins.
Auki tiistaista sunnuntaihin 10-17.
C’est la vie 19.5.2013 saakka ja Swiss Press Photo 12 24.2.2013 saakka.
Pääsymaksu 10 frangia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti