maanantai 10. joulukuuta 2012

Olen pahoillani, äiti

Kun tutkin Sveitsin verotuksen kiemuroita perhevapaita käsittelevää tekstiäni varten, kiinnitin huomiota verolaskurissa "pieneen" kummallisuuteen. Kun kaksi työssäkäyvää aikuista avioituu ja molemmat jatkavat työtään, toisen veroprosentti laskee. Arvaatte varmaan kumman? Miehen, tietysti.

Nainen taas maksaa enemmän kuin sinkkuna! Ainoa tapa saada naisen verotus alas on mennä naimisiin ja saada mies jäämään kotiin. Kun taloudessa on vain yksi tienaaja, veroprosentti on automaattisesti alhaisempi, oli rahantuoja sitten mies tai nainen.

Pengoin läpi niin liittovaltion verosäädännön kuin vero-oppaan jos toisenkin, mutten onnistunut löytämään selitystä moiselle epätasa-arvoisuudelle. Laskuri oli silti lahjomaton: Geneven kantonia lukuunottamatta verotus avioliiton jälkeen oli miehille ja naisille erilainen.

Lausannen yliopiston vero-oikeuden professori Yves Noël selittää, että oikeastaan naisetkin hyötyvät nykyisestä veromallista, sillä malli suosii sinkkuihin nähden niitä perheitä, joissa tulot jakautuvat epätasaisesti: esimerkiksi suhteessa 70-30 pikemminkin kuin 50-50.

Tiiviisti siis: Naisen kannattaa avioitua vain, jos tahtoo lopettaa työt tai löytää niin rikkaan miehen, että veroprosentin nousu korvaantuu miehen tuloilla.

Vielä tiiviimmin: Sorry, äiti, ei tule häitä.

Riina kyseli samaisen postauksen yhteydessä, miten samaa sukupuolta olevia pareja kohdellaan. Vuodesta 2007 saakka samalla tavalla kuin eri sukupuolta oleviakin, eli esimerkiksi samat veroedut saa, jos toinen vanhemmista jää pois työelämästä. En sitten tiedä, mitä sääntöä sovelletaan, jos molemmat tahtovat käydä töissä: maksavatko naisparista molemmat vähän enemmän ja miesparista molemmat vähän vähemmän? Adoptio-oikeutta kuitenkaan ei ole, joten esimerkiksi lapsihelpotukset koskevat vain jommankumman biologisia lapsia.

Verotus on toki äärimmäisen monimutkaista, ja laitankin toivoni sen varaan, että laskureiden tulokset pitävät sisällään jonkin virheellisen oletuksen. Sveitsissä monimutkaisuutta lisää se, että liittovaltio perii vain pienen osan tuloveroista, ja kantoni ja kunta vaikuttavat lopulliseen verotukseen huomattavasti. Siksi Sveitsi onkin oiva maa veroshoppailuun: voit hilautua siihen kantoniin ja kuntaan, joka sopii tulorakenteellesi parhaiten. Vielä kun keksisi, mikä kantoni sopii omalle arvomaailmalle.

Lähteet ja lisätietoa
Ennakonpidätyslaskuri 
Guide du futur contribuable eli vero-opas koululaisille
Le système fiscal suisse -vero-opas

2 kommenttia:

  1. Piti tähän kommentoida aikaisemmin, mutten silloin tätä lukiessani ehtinyt, niin se pääsi unohtumaan. :)

    Kiva kun selvitit tuota samaa sukupuolta olevien parien tilannetta. Mielenkiintoista juuri tuo, miten Sveitsi suhtautuu naisiin ja miehiin verotuksellisesti eri tavoin, koska naisille nähdään oma, tietty rooli ja miehille omansa. Ja miten siihen roolitukseen yritetään sovittaa samaa sukupuolta olevat parit, jotka tavallaan jo olemassaolollaan vähän sotivat noita perinteisiä roolituksia vastaan.

    Suomalaiset aina valittavat maksavansa huippukorkeita veroja, mutta kyllä mä ainakin joudun maksamaan samantasoisista tuloista enemmän veroa Ranskassa. Täällä kouraisee erityisesti se, ettei kaikkia vähennyksiä vähennetä suoraan palkasta, vaan niitä joutuu makselemaan erikseen. :P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Melkein hämmästyin tuosta, että samaa sukupuolta olevien parien asema on noinkin virallinen, kun täällä kuitenkin monissa tasa-arvoasioissa ollaan ihan eri vuosikymmenellä. Toivottavasti tämä ravistelee vähän luutuneita sukupuolistereotypioita muutenkin.

      Olen monesti miettinyt verotusta täälläkin: vaikka verot ovat yleisesti alhaisemmat kuin Suomessa, joutuu itse maksamaan paljon asioita, joita Suomessa ei joudu, kuten kalliin sairauskuluvakuutusen. Toisaaltahan vakuutuksen voi itse kilpailuttaa ja näkee konkreettisesti minne raha menee, toisaalta taas veroina maksettua rahaa ei Suomessa edes näe pankkitilillään, joten sitä ei osaa kaivata ;) Varmaan samasta syystä nuo itse maksetut vähennykset riipaisevat enemmän.

      Poista