torstai 19. huhtikuuta 2012

Tahdon kauppakouluun

Hitaampaa kuin uuteen maahan kotiutuminen taitaa olla parisuhde-elämän oppiminen.

Todiste: Opin ehkä noin puolessatoista kuukaudessa käyttäytymään sujuvasti kaupassa. Siis esimerkiksi odottamaan kaikessa rauhassa, kun edellä asioiva ensin pakkaa kaikki seitsemän kassiaan, ennen kuin verkkaisesti lontustaa kassalle maksamaan koko lastin - käteisellä. Aika nopsaan lakkasin myös tönöttämästä pankkikortti valmiina lukijan suulla, kun myyjä lataa ostoksiani hihnalle. Hipsin kiltisti pakkaamaan ne ennen maksamista ja opin erikseen huomauttamaan, että tämä tulee sitten kortilla.

Sitä en kuitenkaan ole oppinut vieläkään, että jos haluaa tehdä ruokaostokset kahdelle ihmiselle useammaksi kuin yhdeksi päiväksi, on hylättävä kori ja otettava kärry. Ja enemmän kuin yksi kauppakassi.

Yhä vain taiteilen hehtaarimarketin käytäviä kädessäni sangoistaan aivan venynyt kori, jonka päällä tasapainottelen vielä yhtä kesäkurpitsaa, salaattisekoitusta ja paahtoleipää. Vessapaperi loppuu ihan kohta, sillä en tämän höhötyksen kanssa jaksanut palata kaupan toiseen päähän sitä hakemaan. 

2 kommenttia:

  1. Keski-Euroopan maksusysteemit on niin outoja. Täysin samankaltaiset kokemukset Saksasta, kun olin siellä 2005-2006 talvilukukauden vaihdossa eli nämä vuodet ei ainakaan ole tilannetta näköjään muuttaneet :) Pankkikortti tuntui uudelta keksinnöltä ja käteistä olisi pitänyt aina olla. Vaihtoajan loppuun asti olin se ihminen, jolla ei koskaan ollut rahaa mukana ja jouduin lainailemaan. Hassua tässä oli, että kun esim. kielitunnilla puhuttiin kulttuurieroista, ja toin tämän "isotkin ostokset on tapana maksaa käteisellä" -kantani esiin, aivan puhtaana faktana, opettaja ja muut ihmiset väitti vastaan, että ei, kyllä täälläkin voi käyttää pankkikorttia, jos haluaa.

    Kyllä kai noita "kulttuurieroja" oli isompiakin, mutta tämä käteisjuttu oli mulla se suurin, joka ärsytti tai ainakin ihmetytti loppuun asti. Mä maksoin kortilla kyllä silti, jos oli yhtään mistään vaikka useamman kympin ostoksista kyse. Kyllä se yleensä jotenkin toimi isommissa kaupoissa, vaikka sitä mun korttimaksua varten niiden pitikin jotain ekstralaitteita kaivella tiskin alta... Tosiaan siis ihan sähköisesti se sentään toimi :) Ravintoloissa en kuitenkaan mennyt tällaista yrittämään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, Suomessa minulla oli yleensä maksimissaan 20 euroa käteistä, täällä tulee kuljetettua yllättävän isojakin summia. Onneksi ruokakaupoissa korttipääte on sentään jo ihan arkipäivää :) Postissa taas voi maksaa kortilla vain jotain tiettyjä juttuja, mutta ei esimerkiksi postimerkkejä / postilähetyksiä, vaikka ostaisi useammalla kympillä.

      Poista