keskiviikko 11. huhtikuuta 2012

Näin laihdut kastikkeilla

Lueskelin ystävän lähettämää lehtiuutuutta, Me Naiset Sportia. Jossain ketoosidieetin ja detox-ruokaohjeiden keskellä havahduin huomaamaan, miksi olo tuntui sinänsä kivan ja raikkaan lehden parissa niin vieraalta: en ole kuukausiin lukenut yhtään laihdutusohjeita.

Ehkä olen lukenut ranskankieliset naistenlehteni valikoivasti, mutta kyse on isommasta asiasta kuin laihdutuskuureista. Täällä koko syömisen kulttuuri on niin erilainen, että ajatus kaikenlaisista rajoittavista ruokavalioista tuntuu kaukaiselta. Tärkeämpää on syödä hyvin - ja mieluiten hyvässä seurassa.

En ole muuttoni jälkeen tavannut ketään, kuka laihduttaisi. Tai karppaisi. Olisi ylipäätään jonkinlaisella ruokavaliolla. Tai puhuisi siitä, mitä, miten paljon tai miten usein syö.

Esimerkiksi kouluni lounasruokalassa on tarjolla aina lähemmäs kymmenen kasvislisukevaihtoehtoa. Voin valita höyrytetyistä pavuista, grillatuista tomaateista, sekavihanneksista, ratatouillesta, pinaatista... Silti en ole nähnyt kenenkään välttelevän hiilihydraatteja. Perunoita ja pastaa syödään silloin, kun ne kuuluvat ateriaan.

Vaikka juuston käyttöni lisääntynyt muuton jälkeen ja leipä vaihtunut vaaleaan, olen jopa pudottanut pari kiloa muuton jälkeen.

Nyt täytyy mennä, hollandaise-kastike odottaa. Parsa-aika, tiedättehän.

4 kommenttia:

  1. Hih, en tiedä miksi Suomessa on niin suuri trendi laihduttaa/olla ruokavaliolla. Itse myös valitettavasti kuulun tähän ryhmään, vaikka ei olisi mitään tarvetta. :D Ehkä me otetaan mallia jenkeistä? Eikä euroopasta, vaikka musta kesällä/lämpimällä on helpompi syödä terveellisemmin ja talvella sitten sorrun herkkuihin...En tiedä, mutta ihannoin kyllä etelä-eurooppalaista ruokakulttuuria! :)
    /Laura

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mietin kirjoittaessani, että Suomessakin nämä laihduttelijat taisivat olla enimmäkseen niitä, joilla ei ole mitään tarvetta :) Tuntui hieman siltä, että ruokavalio on ikään kuin harrastus: on kiinnostavaa seurata ravitsemustietoa ja soveltaa sitä omaan elämään. Kun nyt mietin taaksepäin, omakin syöminen Suomessa oli usein kauheaa miettimistä, miten sen aterian nyt rakentaisi, että varmasti saa kaikki tarpeelliset ravintoaineet. Täällä homma tuntuu paljon simppelimmältä: valitsen vain ruoan, joka vaikuttaa hyvältä ja jota tekee mieli.

      Poista
  2. Tuo on kyllä niin totta! Ranskassa en ole ikinä tavannut myöskään ketään joka laihduttaisi. Välillä siitä kyllä jauhetaan esim. ennen kesää, mutten ole ikinä nähnyt kenenkään näistä(kään) ihmisistä tekevän mitään sen eteen. Heti sen jälkeen pihvi naamaan ja öljyssä hilluneiden perunoiden kera ja vielä lasi viiniäkin päälle. Itse oon myös seurannut tätä "dieettiä" enkä oo pahemmin lihonut/laihtunut suuntaan tai toiseen tässä vuosien varrella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos sinäkin olet kerran jo vuosia onnistunut tällä dieetillä pysymään samassa painossa, enköhän minäkin uskalla relata. Ehkäpä se onkin se ruoasta stressaaminen, mikä kiloja kerryttää.

      Poista