keskiviikko 15. helmikuuta 2012

Haluan nukkua keskiviikkoisin

Jos olisin lapsi, olisin saanut jäädä tänään kotiin. Geneveläismuksut eivät nimittäin käy koulussa keskiviikkoisin. Muissa kantoneissa koulua on keskiviikkoisin vain aamupäivällä.

Genevessäkin tilanne muuttuu ensi vuonna, ja sitä vastaan kampanjoidaan kovasti. Aamulla ohitin kampanjajulisteen, joka kysyy, haluammeko lapsillemme yksisuuntaisen elämän. (Mitenköhän moneen suuntaan sveitsiläisten elämä yleensä kulkee? Ei tässä nyt mitään Benjamin Buttoneita olla.)

Juliste havainnoillistaa, miten paljon geneveläislapset ehtivät harrastaa yhden keskiviikkoaamupäivän aikana.
Iltapäivällä rautatieasemalla käteeni tökättiin toisenlainen kampanjalappunen. Lehtinen vaati kuuden viikon lomia kaikille sveitsiläiselle. Ei huono idea. Vaatimusta perusteltiin sillä, että koska vanhempien lomat ovat lyhyempiä kuin lasten, on lastenhoidon järjestäminen hankalaa.

Väistämättä tuli mieleen: Eikö kouluton keskiviikko sitten aiheuta lastenhoito-ongelmia?

5 kommenttia:

  1. Eihän se keskiviikko aiheuta lastenhoito-ongelmia, kun ne lapset harrastavat sinä päivänä niin ahkerasti! ;) Ihan mielenkiintoinen muuten ylipäätään tuo kouluton keskiviikko.. Onko niillä siis vain 4 päivää viikosta koulua? Vai jatkuuko viikko lauantaihin?

    VastaaPoista
  2. Geneveläisillä on vain neljä päivää koulua, muualla keskiviikkona ollaan aamupäivä koulussa, eli normaali viisipäiväinen viikko.

    VastaaPoista
  3. Hauska ja oivaltava blogi, nasevaa tekstiä!

    Täällä Ranskassa tuohon keskiviikkokouluongelmaan on kaksi ratkaisua: jos äiti tekee uraa, hankitaan nounou. Jos äiti ei tee uraa, äiti on usein kotona joko kokonaan tai vain keskiviikkoisin (jolloin sitten lapsettomat tekevät niiden äitienkin työt keskiviikkoisin...)

    VastaaPoista
  4. Hei Riina, ja kiitos kommentista! Onko Ranskassa itsestäänselvää, että äidit saavat keskiviikot vapaiksi, eikä siitä tarvitse työnantajan kanssa erikseen neuvotella?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä sitä ainakin anoa täytyy, mutta käsittääkseni tiettyjen ehtojen (mm. työsuhteen pituus jne.) täyttyessä työnantajalla ei olisi oikeutta evätä anomusta. Ja tuokin takaa oikeastaan vain oikeuden 80%:n työaikaan, ei siis välttämättä juuri vapaata keskiviikkoa. ;) En ole ihan asiantuntija tässä asiassa, kun ei ole vielä itselle ollut ajankohtainen.

      Poista