tiistai 31. tammikuuta 2012

Perillä!

Olen onnekkaasti laskeunut Sveitsiin - ja minun lentokarmani tuntevien hämmästykseksi kerrankin etuajassa! Pitkäaikaisen empiirisen tutkimuksen mukaan kun myöhästyn noin joka kolmannelta jatkolennoltani. Tavarani sen sijaan eivät katoa koskaan, eivät edes Pariisissa, eivätkä edes silloin, kun laukku on täynnä roinaa, josta sietäisikin päästä eroon.

Kun astuin ulos koneesta, ensimmäiseksi minua tervehti tämä näky, noin viiden metrin korkuisena:


Oui, Suisse, c'est divine.

(Tunnustus: Virallisen näkemyksen mukaan olen käyttänyt Sveitsiin lentäessäni pääasiassa isoja keskieurooppalaisia yhtiöitä kuten Lufthansaa siksi, että lippuhinnat ovat edulliset. Mutta onhan se kiva bonus, että isot koneet rullaavat suoraan terminaalirakennukselle, missä tunnen itseni kovin tervetulleeksi Georgen kahviseuraksi. Finnair operoi kyllä suoria lentoja, mutta pienet koneet eivät pääse putken suulle terminaalirakennuksen viereen vaan parkkeeraavat kauas kentälle. Sieltä kävellään terminaaliin kilometrien pitkiä käytäviä, joissa ei ole yhtä ainutta Georgen kuvaa. Kuulkaas. Muistakaa tämä, kun varaatte niitä lentoja!)

sunnuntai 29. tammikuuta 2012

Viikon reality check

Haluan täyttää päiväni mahdollisimman tiiviisti, sillä nyt kun normaalit viihdykkeeni on viety pois, uhkaa se, että saatan tajuta vihdoin olevani lähdössä...

Valitsin siis sunnuntain ratoksi DocPointin valikoimasta Special Flight -leffan.

Huh! Sellaista Euroopan demokraattisimpana pidetyssä valtiossa. No, ainakin tiedän, että jos jossain vaiheessa tarjotaan reittilentoa kotiin, on ehdotukseen syytä tarttua...

perjantai 27. tammikuuta 2012

Niin vaatimattomalta kuin se kuulostaakin

Tämä on kiitospostaus. Viimeisten viikkojen aikana olen moneen kertaan todennut, että ilman lähipiiriä tästä ei olisi tullut mitään.

Isä ajoi sitkeästi lumimyräkässä neljä tuntia suuntaansa hakemaan tavaroitani varastoon. Joku muu olisi voinut todeta, että niin varastoja kuin pakettiautojakin saa ihan vuokrattua.

Työkaverini Mallu toimi niin kirpparikuskina kuin antoi monena arki-iltana töiden jälkeen kyydin kotiin, kun raahasin työpaikalle kerryttämääni omaisuutta kohti muuttolaatikoiden lastauspaikkaa. Viisaalta kollegalta sermin takaa tuntui myös aina tarpeen tullen löytyvän kannustavia sanoja (ja lainaksi viivotinta, saksia, teippiä...)

Ilman Teresaa en olisi ikinä uskaltanut tällaista päätöstä edes harkita.

Eeva on kävellyt kanssani käsi kädessä läpi niin päätöksenteon aiheuttaman riistävän epävarmuuden kuin viime viikkojen hermopaineen. Ilman hänen sekä mentaalista että käytännöllistä tukeaan en olisi jaksanut. Toisaalta, ilman Eevaa ei olisi ollut mitään kestämistäkään - hänhän minut ja Herra Täydellisen saattoi aikanaan yhteen.

Tiedän, että kiitos ei ole läheskään riittävästi, mutta parempiakaan sanoja minulla ei ole. Siis kiitos. Sydämeni pohjasta. (Kiitän teitä aivan kohta livenä, sillä läksiäiseni alkavat puolen tunnin kuluttua!)

torstai 26. tammikuuta 2012

Kaksi kassillista vanhoja kenkiä

Miten vaikea voi olla heittää vanhoja kenkiä pois?

Ilmeisesti niin vaikea, että toinen saapas täytyy säästää vielä silloinkin, kun toinen on jo heitetty rikkinäisenä roskiin.

Nyt kaksi muovikassillista rikkinäisiä kenkiä päätyi roskikseen, ja muut tavarani ovat matkalla kohti Sveitsin rajaa (Vantaan, Espoon, Saksan ja Belgian kautta). Toivottavasti nähdään pian!

keskiviikko 25. tammikuuta 2012

Viimeiset...

1) Skype-puhelu. Ohjelma kiukutteli ihan tavallistakin enemmän - varmaan arvasi, että aiomme sen tämän jälkeen hylätä.

2) Yö omassa kodissa. Sohvamajoitukseen jouduin jo viikonloppuna, nyt siirryn ystävän sohvamajoitukseen.

3) Hampaan paikkaus. Sanakirja väittää, että puudutus on ranskaksi anesthésie. Kuulostaa sen verran epäilyttävästi nukutukselta, ettenpä taida kokeilla onneani ranskankielisten hammaslääkäreiden kanssa. Kalusto siis kuntoon ennen lähtöä.

Vaikka kuinka yritän näiden konkreettisten esimerkkien avulla itselleni todistaa, että muutto on edessä ihan just nyt, miten voikin tuntua näin epätodelliselta?

tiistai 24. tammikuuta 2012

Ai niin

Napsautan olohuoneen valokatkaisijaa. Ai niin - minulla ei ole kattolamppuja.

Ei se mitään, digiboksin kellon näkee pimeässäkin. Paitsi että myin boksin eilen.

Kurkkaanpa siis, mitä netissä tapahtuu. Näin tekisin, ellei kaapelimodeemikin olisi käynyt kaupaksi.

Kirjoitin tämän merkinnän jo päivällä ja ajastin julkaistumaan illalla. Todellisuudessa istun varmaankin liesituulettimen valossa lukemassa kirjaa.

Taloyhtiöni, stressinlievittäjä

Luulin, että stressin määrä voi kasvaa loputtomiin. Tänään huomasin, ettei se olekaan niin.

Olen ollut muutosta niin stressaantunut, että aloin muun muassa itkeä kesken työpaikan juhlien. Tiedotustilaisuus taloyhtiön putkiremontista ei siis varsinaisesti ollut juuri sitä, mitä iltaani kaipasin. Tilaisuudessa kerrottiin, että putkien lisäksi vaihdetaan ikkunat ja ovet, puretaan vesikiertoinen lattialämmitys ja asennetaan tilalle rumat patterit ja puretaan kivat ikkunalaudat.

Ilmeisesti taloyhtiöni on piilorikkaiden sala-asumus, sillä osakkaat toivoivat lisäksi äänieristyksen lisäämistä ikkunoihin, vaikka nukkumalähiön ainoa meluhaitta ovat aamuyöllä uurastavat lumiaurat. Lisäeristystä pitäisi saada myös rappuun, sillä kyllähän nyt viidentoista asunnon rappukäytävässä aivan valtava trafiikki on. Liikkeentunnistimet pitäisi saada paitsi yleisten tilojen valoihin, myös omiin kylpyhuoneisiin, ja niiden pitää olla lediä, vaikka sähköasiantuntija pitää ideaa huonona. Koska tämänkin jälkeen jollakulla on vielä liikaa rahaa, hankitaan pesutupaan kännykällä toimiva pesukone (josta nämä piilorikkaat ilmeisesti edelleen pöllivät toisten Anttila-lakanoita).

Puolentoista tunnin vyörytyksen jälkeen olin kuitenkin vähemmän stressaantunut kuin ennen. Stressitaso ei olekaan siis pylväs, joka nousee loputtomiin, vaan ympyrä, joka kierroksen tehtyään palaa lähtötasolle.

maanantai 23. tammikuuta 2012

Hyvästit päivässä, kolmet parhaassa

Olen hyvästellyt tänään vanhan koulukaverin, entisen kollegan - ja kirpeimpänä palana kampaajani. Kiitos Jessikan, vuosikausia suurin hiushuoleni on ollut se, että aina välillä sampoo loppuu ennen hoitoainetta tai toisinpäin.

Kampaamosta lähtiessäni radiossa tunnelmoi Adele. Rakkausballadi iski myös kampaajasuhteen tauolle joutumisen pehmittämään mieleen. Never mind, I'll find someone like you. Paitsi että en löydä.


Who would have known how bittersweet this would taste.

Kyllä luonto hoitaa

Tai ainakin tekniikka. Näin kattovalottomana olen käyttänyt pimeyden häätöön kirkasvalolamppua. Kivasti pitää pirteänä pitkät illat muuttojärjestelyiden parissa, kun on tuijotellut kirkasvaloa iltaan saakka.

Toki jaksamista voisi helpottaa ihan nukkumalla ja syömällä hyvin, mutta onhan se vaivalloista. Aikaakin menee. Ja astioita.

sunnuntai 22. tammikuuta 2012

Pää kaapin pohjalla

Kun varasin muuttofirman hoitamaan tavaroiden siirtämisen ja pakkaamisen, ajattelin pääseväni itse helpolla. Muuttajat tulisivat, pakkaisivat kaiken ja veisivät mennessään. Minä katsoisin perään ja ehkä soittelisin pari kertaa tarkistellakseni aikataulua.

Unohdin kuitenkin, että jonkun on lajiteltava tavarat muutettaviin, pois heitettäviin, varastoitaviin ja myytäviin. Koska pahvilaatikot tulevat vasta muuttomiesten mukana, lajitteluvaihe on kuin yrittäisi muuttaa kokonaan ilman pakkauslaatikoita.

Lisäksi olen käynyt kaksi kertaa muuttofirman kanssa tällaisen keskustelun:

Muuttomies: Kuinkas pakkaaminen sujuu?
Minä: Tuota... Luulin, että te tulette pakkaamaan.
Muuttomies: Ai niin, niinhän se olikin.

Ja sama uudelleen pari päivää myöhemmin.

Lajittelen siis ilman laatikoita. Näitä tavaroita olen ajatellut tarvitsevani tulevaisuudessa:



Ruokakaappiin taas saivat jäädä tällaiset tarpeet. Mitähän menussa on ensi viikolla?


Nyt on käytettävä viimeiset päivän valoisat hetket hyödyksi ja irrotettava katosta valaisimen pidikkeet. Isä kävin eilen hakemassa varastoon vietäviä tavaroita ja irrotti samalla lamput katosta. Noin kello neljästä eteenpäin en siis voi tehdä muuta kuin katsoa telkkaria (vielä huomiseen saakka, sillä silloin lähtee digiboksi. Ja netti, jaiks.)

lauantai 21. tammikuuta 2012

Sinut on nähty!

Google Analyticsin tilastot ovat lahjomattomat: ne paljastavat, että täällä on käyty. Mon dieu, blogiani lukee joku! Vaikka olen kirjoittanut työksenikin, tämä hätkähdyttää.

Siltä varalta, että sivun kävijäluvut eivät olekaan vahinkoklikkauksia kuplajuoman googlaajilta ja jos joku vaikka mieluummin kommentoi täällä kuin Suomi24:n keskustelupalstalla, tiedoksi yksi käytännön asia: Kommentit menevät hyväksyttäväksi, ennen kuin ne julkaistaan. Kommentoijien ei tarvitse olla sisäänkirjautuneina, vaan anonyymistikin voi kommentoida. Haluan vain vilkaista kommentit läpi, ainakin näin alkuun.

Ehkä olen vähän kontrollifriikki. Tätä en tietenkään myönnä miehelle, joka on vielä pahempi. Paistattelen hänen kontrollinhalunsa varjossa varsinaisena rentoraijana. Ei se mitään, ettei ole itse hyvä, jos joku on vielä huonompi.

perjantai 20. tammikuuta 2012

Vaihtaisinko sukunimeä?

Olen hukannut työpaikan kulkuluvan kolme kertaa tämän kuukauden aikana. Kohta se varmaan otetaan pois ja minulle määrätään peräänkatsoja, joka saattaa aamulla työpaikalle ja iltapäivällä pois. Ihan kiva, sama tyyppi voinee myös tarkistaa, olenko pukenut aamulla hameen ja ovatko sukkahousut ehjät.

Avaan internetselaimen ja tuijotan etusivua - enkä yhtään muista, mitä olin netistä tarkistamassa. Kolmannella avauksella muistan, että ai niin, olin katsomassa ruokalistaa. Tsekkaan lounaat, suljen selaimen ja unohdan, mitä kuppilassa olikaan tarjolla. Saatan unohtaa myös kesken ruokailun, mitä syön, tai että ylipäätään syön.

Muuttojärjestelyt, tai oikeastaan Sveitsin tulli, vie juuri nyt kaiken keskittymiskykyni. Jos muuttaisinkin kymmenen kilometriä pohjoisempaan, olisin turvallisesti Ranskan puolella, ihanassa kotoisassa EU:ssa, ja riittäisi, kun osaa rumban perusaskeleet. Nyt vaaditaan koko askelkuvio.

Koska vuokrasopimus on miehen nimissä, on myös muutto hoidettava hänen nimissään. Mutta minä olen Suomessa lähettämässä tavarat ja toivottavasti myös toisessa päässä ottamassa vastaan. Aloittaisinko siis ranskankielisen valtakirjan laatimisen, opettelisinko väärentämään miehen allekirjoituksen vai allekirjoitanko pokkana omalla nimellä ja miehen sukunimellä ja alan käyttää vihkisormusta? Hyvällä tuurilla konservatiivisessa Sveitsissä oletettaisiin kysymättä, että olemme naimisissa ja voin allekirjoitella miehn omaisuutta koskevia papereita.

Kotona on täysi kaaos, sillä olen tavaroiden lajittelun siinä vaiheessa, jossa olen ottanut tavarat pois kaapeista ja huomannut sitten vasta, ettei minulla olekaan paikkaa, johon ne laittaa.

keskiviikko 18. tammikuuta 2012

Lucky I'm in love...


Olin jo unohtanut tämän ihanaisen Lucky-dueton, jota fiilistelin paljon kaukosuhteen alkuaikoina. Nyt se herättää liikuttuneen fiiliksen (miten paljon suhde ja omat tunteet vuodessa muuttuvatkaan!) ja itkunsekaisen helpotuksen siitä, että tämä onnekkuus jatkuu kohta ihan livenä.

Suhteen alkupuolella tuskailin ikävissäni sitä, että olisi sitä helpomminkin voinut valita. Nyt ajattelen, että ei olisi. Kaikkea elämässä kun ei voi valita itse.

Mitä olen mennyt tekemään?

Pesen kahvimukiani työpaikan keittiössä, kun naapuriosaston kollegat kävelevät ohitse. He juttelevat siitä, miten ratkaista tavallinen työpulma, sellainen joka normaalityössä ärsyttäisi mutta olisi suht helppo ratkaista.

Minua vihlaisee.

Myös nämä kirpaisevat:

Ilmoitukset avoimista työpaikoista, joita olisin saattanut hakea.

Ystävän työyhteisön tammikuulle venähtäneet pikkujoulut.

Kalenterikutsut ja sähköpostit, joissa kutsutaan huikaiseviin tilaisuuksiin helmikuussa.

Pian en saa enää kuulua tänne. Nämä ovat nyt muiden ongelmia, muiden tulevaisuutta. Minun paikkani on muualla.

tiistai 17. tammikuuta 2012

Lahopää puukopissa

Kalenterissani lukee tämän päivän kohdalla "viimeinen ennakkoäänestyspäivä". Pääni on sen verran lahohko juuri nyt, että viisainta olisi ollut kirjoittaa viereen myös numero, joka äänestyslappuun pitää kirjoittaa.

Kävin kyllä äänestämässä, sen muistin, mutta mitään muistikuvaa ei ole siitä, mitä lappuun raapustin. Jo tiskille jonottaessa aloin epäillä, menikö lippuseen oikea numero, mutta en kehdannut alkaa ostarimummojen keskellä kurkistella. Virkailijat olisivat vielä hylänneet äänen, kun en pitänyt kantaani tiukasti sisäänpäin käännettynä.

Passin uusiminen etenee näin: päätin illalla, että säntään passikuvaan ilman kampaajan tukea mutta pesen aamulla tukan. Herään kolme varttia myöhässä, sillä kelloni on yöllä ryhtynyt aikakoneeksi ja kertoo, että nyt on klo 02.03 16.1.2010. Päätän pestä ja kähertää tukan ja lähettää kollegalle viestin, että tulen myöhässä. Annan hänen ymmärtää,e ttä myöhästyminen johtuu valokuvaamon aukioloajoista eikä heräämisen ajankohdasta. Säntään tukka laitettuna kuvaamoon, kuvan ottaminen on nopeaa, ja näytän juuri niin kammottavalta kuin kuvittelinkin. Kuvaaja lohduttaa, ettei passiin nykyään tule entisenkaltaista kasvokuvaa vaan siinä näkyvät vain nenäluu, poskiluut ja silmänpohjat. Hän ei maininnut, näkyykö tukka.

Eikä sillä tukalla nyt muutenkaan niin väliä, sillä unohdin ottaa nykyisen passini mukaan - ja ilman sitä minulla ei ole henkilötodistusta, jonka avulla voisin uuden passin hakea.

maanantai 16. tammikuuta 2012

Pakkaset Suomessa, talvivaatteet Sveitsissä

Kauhean kivaa tämä keskellä talvea muuttaminen. Terveisin nimimerkki "Kesäkäsineet kädessä kahden kilometrin työmatkalle"

Talvikengät ovat onneksi Suomessa.

sunnuntai 15. tammikuuta 2012

Rohkaisuryyppy korville

Emma Salokoski tsemppasi minua paljon pahimmassa vaiheessa, eli silloin, kun muuttopäätös oli vielä tekemättä. Onko siellä haukia tai haita, jotka mut voi kerralla hotkaista?

lauantai 14. tammikuuta 2012

Kuin Kanadassa olisi käynyt

Aamulla pakkasin päälleni foliolla vuoratut turkissaappaat ja Kanukin untuvatakin, samat vaatteet joilla pärjäsin viikon Kanadan erämaassa. Kirpputorilla tuli silti vähän vilu.

Suostuin poikkeuksetta tinkimisehdotuksiin, mutta mitä tehdä jäljelle jääneille tavaroille? Laittaa Huuto.netiin otsikolla "Kaksi pahvilaatikollista sekalaista tavaraa, ei hintavarausta"?

(Pahinta tavaroiden myymättä jäämisessä on tietysti harkintakierros, joka tästä tietysti seuraa. Kun tavarat vie uudelleen kotiin ja 1) purkaa ne 2) käy ne uudelleen läpi vaikka nettihuutokauppaa varten, alkaa väistämättä miettiä, voiko tästä sittenkään luopua. Jos luenkin tämän kirjan vielä, vaikka edelliset kolmetoista yritystä kattoivatkin vain 7 sivua, yhteensä kaikilla lukukerroilla...)

perjantai 13. tammikuuta 2012

Perjantai-illan matikkaa

Tajusin juuri, että olen asunut yksin viisi vuotta. Ja sitä on jäljellä enää 17 päivää.

Ehkä enää ikinä.

Tuokaa paperipussi!

Muuttouupumus iskee

Reilut kaksi viikkoa muuttoon. Eilen sovin muuttofirman kanssa pakkaus- ja tavaroidennoutopäivästä. Muuttomies otti harteiltani yden isoimmista huolistani, kun hän lupasi hoitaa (tai alaistensa hoitavan...) kirjahyllyni purkamisen, etten "vain satuta itseäni".

Tänään juoksin hakemassa optikon kolme kahden hinnalla -tarjouksesta piilarinesteitä, ettei minun tarvitsisi ainakaan ensimmäisiin kuukausiin harjoitella sanayhdistelmän "solution multifonction" ääntämistä. Pelkään siis ranskan puhumista enemmän kuin vaakasuoraa räntäsadetta.

Seuraavaksi pitäisi hakea uusi passi. Nykyinen vanhenee alkukesästä, enkä välttämättä vietä ennen sitä Suomessa riittävän pitkää aikaa, että ehtisin hakea uuden. Mutta! Passin toimitusaika on viikko. Kampaaja-aika on varattu, mutta se on päivälleen viikko ennen muuttoa. Menenkö siis passikuvaan nykyisellä tukalla vai säntäänkö suoraan kampaajalta passikuvaan, toivon että passitoimisto on vielä silloin auki ja että todella saan passini täsmälleen viikossa? En halua, että minut käännytetään heti rajalta passikuvan rumuuden ja yleisen epäsveitsiläisen olemuksen vuoksi.

torstai 12. tammikuuta 2012

Strategia on valmis

Taidanpa ottaa käyttöön tällaisen näppärän tavan soljua mukaan ranskankieliseen yhteiskuntaan. Mitäpä sitä aikaa kielikursseihin tuhlaamaan?

Askeleen neljä opeilla pärjännee virastoissakin.

Suuret oli luulot


Tässä yksi syy, miksi rakastan Sveitsiä: se on liikkuvan ihmisen paratiisi. Laskettelurinteessä saa huikaistua koko päivän maisemista, sellaisista kuin tässä kuvassa.

Idylliin kuului tosin myös pienehkö särö... Noin sata metriä tämn kuvan ottamisesta alaspäin en suinkaan haukkonut henkeä upeiden maisemien vuoksi vaan seisoin keskellä rinnettä tukkeena ja kiljuin "En pysty. En uskalla. Tule hakemaan."

Rinnekammo hellitti aurakäännösten voimalla, mutta täytyy myöntää, että ehkä pelkkä päätös Sveitsiin muuttamisesta ei vielä tehnyt minusta huippulaskijaa. Ja että ranskassa ei näköjään olla niin tarkkoja rinteiden värimerkintöjen suhteen: punainen kattaa hyvin kaiken aloittelijan rinteistä pystysuoriin satojen metrien laskuihin.


Olin siis viime viikonloppuna viimeisellä pikavisiitillä Sveitsissä ennen muuttoani. Hoidin käytännön järjestelyjä ja sainpa jo uuden kotiavaimenikin nippuun.

keskiviikko 11. tammikuuta 2012

Viimeinen ero

Kaukosuhteeni viimeinen ero on alkanut! Viimeiset kolme viikkoa, viimeiset 20 yötä, toivottavasti viimeinen kerta, kun lasken päiviä seuraavaan tapaamiseen.

Kaukosuhdetta en jää kaipaamaan. Olen lopen kyllästynyt Skypeen. Olen oppinut, että joko koneeni tai nettiyhteyteni on sen verran hidas, että ohjelma avaa ääniyhteyden vasta, kun puhelu on kestänyt seitsemän sekuntia. Tiedän myös, että jos avaan puhelun ensimmäisen vartin aikana internetselaimen, ääneni alkaa pätkiä ja kuva lakkaa näkymästä kokonaan. Mieluummin olisin tietämättä.

Minua alkaa itkettää helpotuksesta, kun ajattelen, että saan luopua tästä tyhjyyden tunteesta, jonka erossa oleminen aiheuttaa. Suhteen alussa kärsin vain ikävästä, mutta suhteen syventyessä syveni ikävä lamauttavaksi tyhjyydeksi. Oma elämä on koko ajan muualla. Olen uupunut lentokentillä itkemiseen, vaikka kyyneleet ovatkin auttaneet minut turvatarkastusjonon ohi.

perjantai 6. tammikuuta 2012

Haluan perjantaini takaisin

Siitä ei ole vielä vuottakaan, kun tulin tähän kaupunkiin ensimmäisen kerran. Reitti saattoi olla silloin sama kuin tänään: Lufthansalla Helsingistä Frankfurtiin, päivän liikuntasatsiksi korkokenkäkävely matkatavarat lisäpainona Frankfurtin A-terminaalin päästä toiseen ja sieltä pikapyrähdys Geneveen, loppumatka moottoritietä pieneen järvenrantakaupunkiin, josta olin kuullut ensimmäisen kerran kaksi kuukautta aikaisemmin.

Silloin samppanja odotti coolerissa viikonloppuvierailijaa, kotikokki oli innokas miellyttämään. Jännitti, ujostutti, huumaannutti. Näitä samppanjaperjantaita minä etäsuhteessa rakastin.

Eilen shoppailin Frankfurtissa jatkolentoa odotellessani. Tutkin pokkarihyllyjä, istuin kahville. Tajusin, että en ole enää liian hermostunut syödäkseni ja että pystyn myös keskittymään kosmetiikkahintojen vertailuun. Ymmärsin, että samppanjaperjantait ovat pian ohi. Kun seuraavan kerran lennän Sveitsiin, on maanantai-ilta ja kuohujuomien viilentämisen sijaan rakkaani, silloin tuore avopuolisoni, miettii todennäköisesti työnjakoasioita ja aikaista heräämistä tiistain aamukokoukseen. (Sivuhuomautus: ällöän sanaa "avopuoliso" mutta käytän sitä, koska "avokki" on vielä kammottavampi. Parempia ehdotuksia?)

torstai 5. tammikuuta 2012

Tärkeimmät ensin

Tein muuttopäätöksen viime syksynä, syyskuun lopulla. Lokakuussa vein ensimmäiset tavarani Sveitsiin. Mitäkö vein ensimmäisenä? Golfmailani.

Tänään lähden viimeiselle viikonloppuvisiitille ennen muuttoani. Vien mukanani seuraavan tärkeän muuttoerän: laskettelusukset. Tärkeimmäthän täytyy tietysti viedä ensin :)

Hieman muuta tavaraa on kulkeutunut jo pitkin talvea poikaystävän matkalaukussa hänen Suomen-visiiteiltään. Syksyllä kuvittelin, että voisin muiluttaa omaisuuttani pikku hiljaa matkalaukuissa ja jättää ehkä loput kavereiden ja perheenjäsenten kuljetettavaksi.

Myönnän, olin aivan kahjo (yleensä olen kyllä järjestelmällinen ja järkevä). Onneksi epäkahjouduin tavaroita lajitellessani. Kun huomasin, että jo kirpputorille ja vanhempien varastoon on menossa noin kymmenen pahvilaatikollista tavaraa, aloin ymmärtää, ettei mukaan lähtevä omaisuus kulje minkään pystyssä olevan lentoyhtiön matkatavarakiintiössä. Ei, vaikka tekisi niin monta edestakaista reissua, että pääsisi tasokorttilaisten norsunluutasolle.

Varasin muuttoauton ja oivalsin syvästi, miksi kolmenkympin lähestyessä ihmiset alkavat pukata perheenlisäystä ja vaihtaa isompiin asuntoihin. Normaalit ovat hoitaneet reppureissauksen silloin, kun omaisuus vielä mahtui reppuun.

Koska muuttokuorman aikataulu on vielä auki, olen yrittänyt järjestää asiat niin, kun muutan, Sveitsissä odottavat tarpeellisimmat tavarat. Laskettelukamojen lisäksi tänään lähtevät mukaan vuoden piilolinssivarasto, epilaattori, Pirkka-sukkahousuja ja värjätyille hiuksille sopivaa sampoota.

Viimeiseen matkalaukkusatsiini olen varannut tilaa tietokoneen ulkoiselle kovalevylle ja korurasialle.

keskiviikko 4. tammikuuta 2012

Jännittää

Onko sinulla stressiä? kysyi hammaslääkärini viime viikolla. Hän arveli, että hampaideni vihlonta johtuu narskuttelusta. Kun kerroin olevani muuttamassa, hän naurahti ja totesi, ettei sitten syytä suurempaan huoleen. Stressi usein aiheuttaa narskuttelua, ja kun paine laukeaa, säästyvät hampaatkin.

Enkä edes kertonut, että olen muuttamassa ulkomaille. Että samalla olen muuttamassa miehen luo, jonka kanssa olen tähän saakka viettänyt yhteensä ehkä kaksi kuukautta, niistäkin suurimman osan hotellihuoneissa. Kun muutan, jätän Suomeen ystäväpiirini ja perheeni, rutiinini ja harrastukseni.

Eniten kirpaisee ystävien jättämisen lisäksi työn jättäminen. Työyhteisöön kuuluminen. Itsensä tarpeelliseksi tunteminen. Mitä olen, kun en tee työtä, jonka parissa olen kuluttanut päiväni viimeiset yhdeksän vuotta? Kuka olen, kun en enää kävele kopisevilla koroillani printterin kautta työkaverin huoneeseen, organisoi aikatauluja ja anna palautetta?

Sveitsissä en tee mitään. Siellä aika monet naiset eivät tee mitään: verotus kun ohjaa siihen, että avioitumisen jälkeen toisen puolisoista kannattaa jäädä kotiin. Muutama vuosi sitten törmäsin työni vuoksi naisiin, jotka muuttivat miehen työkomennuksen perässä ulkomaille ja jättivät oman työnsä Suomeen. Pohdin moneen kertaan työkavereideni kanssa, että en ikinä, siis ikinä, voisi lähteä ulkomaille vain miehen työn perässä, ilman että minulla olisi jotain järkevää tekemistä.

Tässä sitä vain ollaan.

tiistai 3. tammikuuta 2012

Katsotaan nyt tämä muutto ensin

27 päivää muuttoon. Siihen, kun todella pakkaan laukkuni (max. 23 kiloa), hyppään SAS:n koneeseen ja reissaan Kööpenhaminan kautta Sveitsiin. Muutto on varattu mutta laatikon pakkaamatta. Asunto on vuokrattu, mutta ennen lähtöä suuri osa sen sisällöstä pitäisi saada myytyä kirppareilla.

29 vuotta Suomessa. Aivan totta: tämä on ensimmäinen muuttoni ulkomaille. Vaikka tykkään matkustaa ja opin helposti ja mielelläni uusia kieliä, en ole koskaan ollut edes opiskelijavaihdossa.

14 kokonaista työpäivää. Irtisanoutumispaperit allekirjoitettu, työpöytä puoliksi tyhjennetty (pääasiassa valtavaksi muovikassirykelmäksi työpisteen lattialle...) Muuttolaatikoihin olen pakannut vasta vanhat kalenterit.

1 yhdensuuntainen lentolippu. Kiinnitetty neulalla työpisteen sermiin, josta muuten on jo siivottu muistilaput, toimintaohjeet ja kummipojan kuvat.

2 kaikenkattavaa vastausta. Muutan alle kuukauden kuluttua Sveitsiin. Mies odottaa siellä jo. Työni jää Suomeen. Olen hakenut töitä ja jatkan urakkaa koko ajan. Ensimmäisen kuukauden vietän kielikurssilla. Siitä eteenpäin en tiedä. Olen yrittänyt vastailla lukuisiin kysymyksiin tällä yksinkertaisella fraasilla "En tiedä", kohdemaan kielellä "Je ne sais pas" tai jopa "Je n'ai aucune idée", mutta se ei tunnu ihmisille riittävän. Kysymykset sen kuin jatkuvat: muun muassa tiedustellaan, aionko mennä naimisiin (kontekstissa etsinkö töitä vai menenkö naimisiin...), mitä työtä aion saada, paljonko saan imaginaarisesta työstäni palkkaa tai paljonko sitten saan vuodessa lomaa. Entä mitä maksan veroja ja mihin maahan?

Olenkin päättänyt ottaa kysymyksiin jatkossa haukiolais-niinistöläisen linjan: Katsotaan nyt tämä muutto ensin.