sunnuntai 28. lokakuuta 2012

Eukalyptuksenhajuinen pala Suomea

Lähes poikkeuksetta ulkomaalaisilla ystävilläni on yksi toive: jos he ovat löytäneet jostain "suomalaisen saunan", he haluavat viedä suomalaisen sinne visiitille. Näin myös Les Bains de la Gruyèressä eilen sveitsiläis-kolumbialaisen ystäväpariskunnan kanssa.

Saunan nimi oli lupaavast sauna finlandais, se oli asiaankuuluvasti paneloitu ja keskellä oli kiuas, tietysti sähkökäyttöinen, ilman vedenheittomahdollisuutta, ja suisselaiset kanssasaunojat hengailivat lämmönlähteen läheisyydessä niin varomattomasti, että suomalaista hirvitti.


Siihen yhtäläisyydet loppuivatkin, sillä lämpötila oli ylälauteellakin haalea, ilmassa leijui puuntuoksun sijaan eukalyptusaromi ja suurin osa saunakavereista oli tullut löylyhuoneeseen tekemään kevyitä jooga- ja hengitysharjoituksia. Kokonaisuus jäi mielestäni kehnohkon uimahallisaunan tasolle. Tosin jätin kokeilematta saavisuihkun ja naturistisaunan, ehkä kylmän veden kaatamisen saavista niskaan ilman uikkareita olisi tuonut suomalaisemman tuntuman.

Paljon kivemman kylmä-kuuma-kombinaation sai aikaan, kun pulahti ensin kylmävesiasteeseen, jonka lämpötila oli kyltin mukaan alle 15 astetta, siis sellainen normaali Suomi-kesän järvilämpötila (ja ilman "yäk, mutapohja, tarttuvatkohan iilimadot sääreen" -hihkuntaa). Sen jälkeen lämpöä sai höyryävän kuumasta ulkouima-altaasta, jossa oli kiva pulikoida, kun ensirännän rämpäleet lätsähtelivät naamaan.

Jätetään siis suomalainen sauna Suomeen. Gruyèren kylpylässä nautin huomattavasti enemmän itämaisen saunaosaston erilämpöisistä turkkilaisista saunoista. Myös sisäaltaat poreammeineen olivat oikein kelpoja, ja kolme tuntia hurahti alueelta toiselle viipeltäessä kuin itsestään.

Les Bains de la Gruyère, Gros-Plan 30, Charmey. Kolmen tunnin lippu 25 frangia aikuiselta, 22 frangia opiskelijoilta ja eläkeläisiltä, 14 frangia alle 16-vuotiailta.

5 kommenttia:

  1. Tuo on niin luksusluokan paikka, että taitaa olla jonkun hyvinkin maineikkaan arkkitehdin suunnittelema. Tuskin minäkään olisin viitsinyt saunassa istuskella, kun talo tarjoaa niin paljon muitakin ihanuuksia alppimaisemat mukaan lukien.

    VastaaPoista
  2. Olen huomannut, että "suomalaisten" saunojen lämpötila on ulkomailla 50 astetta ja ulkopuolella on kamalat varoitukset saunan vaaroista. Kauan siellä saisi kykkiä, että saisi hien pintaan. Ehkä tuo joogailu auttaa? Tai siis yllätyksekseni monet saunat on ainakin täällä käynyt rakentamassa joku ihan aito suomalainen ja kiukaatkin ovat Suomesta, kunnon lämpöä ja vettä ei tosin sitten uskalleta käyttää. Johtuu ehkä veden ja sähkön yhdistelmän erikoisuudesta?

    VastaaPoista
  3. Joogailu olisi voinut auttaa lämpötilaongelmaan, mutta ilmankuivuuteen ei oikein muu kuin löylynheitto. Varmaan löylyveden epääminen on turvallisuuskysymys, ja sen verran huolettomasti tuolla saunassa hengailtiinkin, että ehkä parempi, ettei kuumaa vettä tilasta löydy :)

    VastaaPoista
  4. jos se oli semmonen "relax sauna" johon itse törmäsin, ihme kyllä, Suomessa (kylpylässä). Saunassa oli siis kyllä kiuas nurkassa, kepit kiuaksen ympärillä kattoon saakka, ei löylyvettä missään ja kaiuttimista kuului linnunlaulua. Lämpö oli ehkä sen max 50 astetta, ellei ali. Ei kiitos vaikka saunassa onkin kiva rentoutua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suunnilleen tuollainen se oli, joten ehkä saunantekijät ovat ottaneet "relax saunasta" mallia. Minusta saunan renouttavin elementti on juurikin se lämpö, mutta ehkä siihen tottumattomille kuumuus on liikaa, tiedäpä tuosta.

      Poista