tiistai 29. tammikuuta 2013

Masokismin seuraava porras - saavutettu!

Tällaista pyörittelin päässäni viikko sitten, kun päätimme hiukan nopealla aikataululla piipahtaa Italian Cerviniassa parin päivän laskulomalla:

On yksi asia, että on jossain etukäteen varatussa reissussa, ja sitten jos siellä on huono ilma, haluaa kuitenkin rinteeseen. Onhan siitä maksettu, ja varsinkin jos harvoin pääsee mäkeen, on tilanteesta otettava kaikki irti, säähän katsomatta.

Sitten on ihan toinen asia katsoa etukäteen säätiedotteet ja todeta kolmen päivän heavy snowfall. Kuitenkin ihan tietoisesti ja tahallaan valita hotelli, tehdä varaus, pakata kamat ja roudata hiihtokamppeita myöten kaikki autoon ja toisessa päässä ulos. Pukea päälle miljoonasolkiset monot, kantaa olalla sukset ja kiittää itseään fiksusta valinnasta, että käyttää kypärää: se suojaa näppärästi omien suksien iskuilta.

Laamat näyttävät, että oikeaan suuntaan ollaan menossa: lunta tulee.

Ja sitten puskea siellä rinteessä seitsemän tuntia putkeen, vaikka vaakasuoraan sataa niin teräviä lumihiutaleita, että naamaan sattuu. Tunkea ihan väkipakolla mustaan rinteeseen, vaikka sitä ei ole huollettu kahteen päivään tai viiteenkymmeneen lumisenttiin. Hihkua vielä mennessään, että jumpe, kun on kivaa! Puuteria! Kumpareita!

Alpit - ne jotenkin muuttavat ihmistä. (Tästä olisi mainoslauseeksi.)

Kylä Leidin makuun: samppanjasta ilmoitetaan selkein kyltein.
Eikä lunta tietenkään koko ajan satanut, vaikka Valle d'Aosta oli kyllä ennemminkin Valle della Nebbia. Kahden pilvikerroksen välissä oli palan matkaa oikein selkeää.

Rinnetaidetta italialaisittain.
Rinteistä sanon vain yhden asian: Cervinia-Zermatt-Valtournenchen-aluetta mainostetaan niin, että siellä pääsee helposti siirtymään alueelta toiselle ja saa yhdella hissilipulla käyttöönsä kolme aluetta. Pääsee juu: Zermattista Italiaan pääsee, kun jaksaa kyntää ylös kaksi pitkää ankkurihissipätkää. Erityisen kivaa, kun sataa vaakaräntää.

Valtournenchesta matka Cerviniaan on lyhyempi, mutta taittuu, tadaa, sompahissillä! Kansainvälisyys italialais-sveitsiläisittäin toi kummasti mieleen erään eteläpohjalaisen laskettelukeskuksen, jonka sompahississä harjoittelin hissistä putoamista alakoululaisena.

Vasemmalla mainittu sompahissi, joka on muuten rinnekarttaan piirretty tuolihissiksi.

10 kommenttia:

 1. Pistelevistä lumihiutaleista ja sompahisseistä huolimatta olen kateellinen :), aurinkoa, puuteria ja isoja mäkiä kaipaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sompa on vain pikkumiinus, eikä matka kestä kuin ehkä vartin :D Aurinko ja puuteri korvaavat sen äkkiä.

   Poista
 2. Tuoli se on sompakin? Olen käynyt Alpeilla tasan kerran ja totesin, että pitänee mennä takaisin Suomen loiviin mäkiin harjoittelemaan... afterski oli enemmän minun juttuni. ;) Mutta näkymät ovat tuolla päin upeita ja kiva nähdä, että teilläkin taisi aurinko paistaa edes välillä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sompahissi taitaa muuten saksaksi olla teller eli lautanen ;) Tuli juuri mieleen - joku saksantaitoisempi voi valistaa, jos ei ole näin.

   Meuhkaan usein siitä, miten Alpit sopii kyllä aloittelijallekin, kun vain tietää, minne menee. Ehkä inspiroidun kirjaamaan aloittelijaohjeita blogiinkin joku päivä. Olin itsekin aika debytantti, kun ekan kerran täällä hiihtelin.

   Poista
 3. Buah haha ha h ah ah h. Tää oli mun pahaenteinen nauru. Eipä aikaakaan, niin vedät ski-touraten loputtomia ylämäkiä (niitä piisaa), mielesi askarrellessa yhden alkeellisen mysteerin parissa: "oi miksi oi miksi?"
  Alpit - ne jotenkin muuttavat ihmistä, indeed.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä minäkin pahasti pelkään...! Olin ennen sellainen kovin mukavuudenhaluinen sisätila-tyyppinen ihminen, mutta kummasti on tuo lumisade alkanut kiinnostaa. Vielä tuon "oi miksi, oi miksi" -pohdiskelun riittää herättämään kunnon lumimyräkkä ja hoitamaton rinne, mutta kunhan sietokyky hiukan nousee ;)

   Poista
 4. Sveitsi tekee ihmisistä ulkoilmaihmisiä satoi tai paistoi. Itse olin muutama viikko sitten juoksulenkillä, kun peltotiet oli puoleensääreen asti peittyneet valkoiseen hössöön ja lisää pyrytti taivaan täydeltä. Noh, vastaan tuli siinä sitten maastopyöräilijä ja mielessä pilkahti ajatus, kunka ihastuttavia sveitsiläiset on, kun ne tässä säässä lähtee pyöräilemään ja seuraava ajatus oli että hei siis mitäh!!! Mähän juoksen täällä sveitsiläisten seassa ihan yhtä idioottina ;)) Olen siis hyvää vauhtia sveitsiläistymässä, kun "oi miksi, oi miksi" on alkanut unohtumaan.

  Olen kyllä täällä alusta asti ihaillut sitä, kuinka koko perhe lähtee yhdessä ulos liikkumaan ja tällä liikkumisella en tarkoita suomalaisten sunnuntaista prisma/ostoskekus-kierrosta.

  T:Anna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauska :) Minullekin tulee silloin tällöin vastaavia "hulluja nuo sveitsiläiset" -kokemuksia - ja heti perään huomaan olevani niiden hullujen joukossa itsekin.

   Perheet kyllä lähtevät koko joukolla vuoristoon tai muualle liikkumaan, mutta minun näppituntumallani täällä meilläpäin vain silloin, kun sää on ihanteellinen. Olitkos sinä saksankielisellä alueella? Jos siellä ollaan tehokkaampia, ja täällä lännessä enemmän nautiskellaan. Hienona talvipäivänä Jura on kyllä ammuttuna täynnä lapsiperheitä, samoin kesällä vaeltajia.

   Poista
 5. Joo tosiaan täältä Thurgaun kantonista lueskelen blogiasi.

  En nyt tehokkuudesta tiedä, mutta ei sen sään ihantellinenkaan tarvitse olla etteikö jo tässä meidän kylänraitilla viikonloppuisin perheitä liikkuisi. Ja sitten tietysti talvisin lähdetään joukolla vuoristoon ja kesällä Bodensee-järvelle.

  Tuli muuten tuosta sinun uudesta postauksesta mieleen, että minullakin on nyt vihdoin ja viimein syy ajaa silloin tällöin saksan puolelle (noin 30min) ostoksille kun eilen löysin Konstanzista Biokaupasta piimää ja Linkosuon ruisnappeja :D Minusta kun on muuten tullut tällainen "kansallismielinen sveitsiläinen", joka tuhlaa Sveitsissä tienaamansa rahat Sveitsissä...Lue: ei viitsi vapaapäiväänsä tuhlata ajamalla Saksaan ostoksille ;D Ja kun siellä oman kaupungin tutussa Coopissa tietää mistä kaikki löytyy (paitsi se hiiva/croutons/siemenet/tofu...Sveitsiläinen logiikka kun ei ilmeisesti ole vielä tarttunut) ;D

  T:Anna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Terkkuja Thurgauhun! Minullakin on viime aikoina Ranskassa shoppailu hiukan jäänyt, kun ei aina jaksa niitä ranskalaisten ruokakauppojen "logiikkaa", mutta nyt kun tuli täydennettyä mm. kosmetiikkavarastoja, muistin taas, miten paljon edullisemmin Ranskassa pääsee. Vähän kuin jatkuva -30 % tai
   -40 % :)

   Poista