tiistai 4. syyskuuta 2012

Salakapakoita nikotinisteille

Kolmen viikon päästä Sveitsissä äänestetään taas. Normaalisti äänestyksiä on noin neljä kertaa vuodessa, mitä nyt välillä jotkin henkilövaalit saattavat sotkea asiakeskeistä rytmiä. Yleensä samaan äänestyspäivään on kuitenkin tungettu useampia aloitteita ja mahdolliset henkilövaalit vielä päälle.

Yksi tämän kierroksen teemoista on passiivinen tupakointi, jolta aloitteleen tekijät haluavat kansalaisia suojata. Jos aloite menee läpi (yhdeksän kymmenestä hylätään äänestyksessä), tupakointi kielletään käytännössä kaikista sisätiloista, joihin yleisöllä on vapaa pääsy. Nykyisellään sauhuttelu on kielletty ravintoloissa, mutta lakimuutos toisi kiellon myös esimerkiksi toimistorakennuksiin.

Räikeästi kärjistettynä vasemmisto ja vihreät tukevat aloitetta, kun taas oikeisto pitää toimia liioiteltuina ja haluaisi kiellon sijaan korostaa yksilön omaa vastuuta. Usein terveyden ja turvallisuudenkin kannalta tärkeät aloitteet kaatuvat siihen, että valtaosa kannattaa yksilön vapautta ja vastuuta yhteisten sääntöjen ja pakkojen sijaan. Juuri sillä perusteella esimerkiksi pyöräilykypäräpakko kaatui viime keväänä.

Jos asetelma pitää vaalipäivänä, äänestävät ranskankieliset kantonit ja Baselin kantoni "vasemmalta" ja muut saksankieliset kantonit "oikealta". 23.9. nähdään, miten oikeaan tämä poliittinen analyysi osuu.

Baselilaiset ovat tosin jo keksineet oman kikkansa kiertää nykyistäkin kieltoa. Fümoar-klubin jäsenet maksavat kymmenen frangin vuosimaksun ja siten lunastavat sisäänpääsyn kerhon ravintoloin ja kahviloihin, joissa saa tupakoida. Kierto perustuu siihen, että koska paikat eivät ole auki kenelle tahansa, saavat kuppilat itse määrätä tupakoinnista.

 Klubin nettisaitti on kovin palvelualtis ja auttaa muun muassa löytämään lähimmän 177:stä savuisesta kuppilasta. Turisteille ja vakikäyttäjien vieraille on myös halvempi vaihtoehto, kolmen frangin kuukausikortti.

2 kommenttia:

  1. Kurkistin linkistä klubia. Back to the roots. Tuohan on hyvä idea. Muistaakseni tupakoimismuoti tuli Eurooppaan herraklubien kautta. Voisi poistua samaa tietä paremmin kuin lakeja säätämällä. Erona entisiin aikoihin olisi vain se, että nyt naisetkin pääsevät klubiin. Emansipaatiota.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Herra- ja rouvaklubeja siis pystyyn vain! Minusta tässä tupakkakerho-ajatuksessa on hyvää se, että ainakin paljastuu se, kuinka paljon tupakointikahviloille ja -baareille on kysyntää. Muistelen, että Suomessa kiellon tullessa voimaan ravintoloitsijat vastustivat voimakkaasti, koska epäilivät kiellon vahingoittavan liiketoimintaansa - näin selvinnee todellinen tarve. No, henkilökohtaisesti toivon, että kielto menee läpi, mutta saa nähdä, Sveitsi on usein eri mieltä kanssani.

      Poista