torstai 2. elokuuta 2012

Fête nationale

Sveitsi juhlisti eilen kansallispäiväänsä, ja me polkaisimme sen kunniaksi Ranskaan pyöräretkelle Velopass-fillareilla.

Velopass on pyörienvuokrauspalvelu, jonka itsepalveluasemilta pyörän voi hakea vuorokauden ympäri ja käytettyään palauttaa toiselle. Sveitsissä kun ollaan, kyseessä on upgreidattu versio, elikäs sähköpyöriä.

Ja mikä mukavuus! Hyväkuntoiset pyörät ovat varsin miellyttäviä sellaisenaankin, mutta kun sähkövirran napsauttaa päälle, saa nauttia kaksi yhden hinnalla -tarjouksesta: yhden polkaisun voimalla saa suunnilleen saman verran vauhtia ilmaiseksi.

(Tai niin kuin minä sen koin: polkaisen, pyörä spurttaa, jarrutan, pysähdyn töksähtäen. Polkaisu, spurtti, jarrutus, töksähdys. Kaltaiseni käsijarrukammoisen kannattaa siis varata hieman aikaa harjoitteluun.)
Näiden otusten käsijarrukäyttöisyydestä en tiedä.

Lounastimme supersöpössä Divonne-les-bainissa Ranskassa. Crêperie tarjoili siideriä kulhoista ja hinnoitteli tuotteensa turistikauden mukaan.

Liikemiesälyäkin raja takaa löytyi: kun kansallispäivä sulkee kaupat Sveitsissä, tarjoaa Ranska kymmenen prosentin alennuksen.

Lampaatkin olivat saaneet aurinkosuojan.

Google mapsin signaalia odotellessa lupasin itselleni (jälleen kerran), että tämä on ihan viimeinen kerta, kun lähden minnekään ilman paperikarttaa. Loputon luotto internetkarttojen tarkkuuteen ja toimivuuteen tuntuu olevan riippuvainen Y-kromosomista.

Olikohan juhlaillallisen menussa kalaa?
Sähköt pois pyörästä, ettei lipsahda ylinopeudeksi!
Sveitsi antoi juhlapäivän kunniaksi täydellisen pyöräilysään. Kelpasi ihailla maissipeltoja, auringonkukkia, omenapuita, viiniviljelmiä...


Myrsky puhkesi illalla ennen ilotulitusta, mutta ymmärsi juhlallisuuksien huipennukseen mennessä väistyä järven toiselle puolelle Ranskaan. Niinpä saimme ihailla rinta rinnan Sveitsin juhlatulituksia ja ukkosrintaman omaa valoshow'ta.

Velopassista löytyy lisätietoa osoitteesta velopass.ch. Hinnoittelussa on ajateltu sekä turisteja että paikallisia. Päiväpassi irtoaa 7 frangilla eli reilulla 5 eurolla. Vakikäyttäjä maksaa vuodessa 35 frangia ja käytöstä frangin tunti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti