sunnuntai 30. joulukuuta 2012

Suurraportti vol 1: Näin löydät julkkishissit

Kun sain valtavan Ticketcorner-ärsytykseni purettua valituskirjelmän muotoon, voin palata jo matkan kivoihin puoliin. Jaan suurraporttini kahteen osaan ja aloitan tärkeillä ulkohiihdollisilla seikoilla.

Vastaanotto oli sydämellinen.
Matkan lähtökohta oli idyllinen. Oli hotellihuone vuoristonäkymin, Sveitsin vuoden parhaaksi hiihtokohteeksi valittu keskus ja autoton kylä. Autoton kylä kuulostaa aina aivan ihanalta siinä vaiheessa, kun ei vielä muista, että hiihtoreissulle lähtee tavallisten matkakamojen mukaan kaksi pussillista suksia, synninpainoinen säkki monoja, ja lisäksi jokaisen laukun remmistä roikkuu kypärä tai muu lisävaruste.

Vuoret alkavat heti kylästä, joten huone vuorinäkymin on kohtuullisen helppo löytää.
Saas-Fee on onneksi fiksujen ihmisten kylä, joten kamojen rahtaamiseen on olemassa proseduuri. Fiksu matkailija ajaa autonsa parkkihallin purkulaiturille, jättää tavarat siihen, lähettää miehen parkkeeraamaan auton ja soittaa laiturin pömpelistä hotellille, että tulkaa hakemaan, ei näitä kamoja kukaan omin hauisvoimin rahtaa.


Systeemi on kuitenkin varattu fiksuille ihmisille, emmekä saapuessamme tienneet siitä mitään. Auto parkkiin tasolle miinus neljä, kamat ulos ja kantoon. Ensimmäisillä hisseillä kulku tavaroiden kanssa kielletty, suomalaisethan noudattavat sääntöjä, joten vaapuntaa tavarahissille, ylös ja käytävää pitkin laitureille. Siinä vaiheessa onneksi tajusimme puhelinpömpeleihin kirjatut ohjeet ja soitimme hotellille ylläkuvatun puhelun.

Sitten autottoman kylän charmi otti vallan. Oli lunta ja pikkupakkasta, joku muu hoiti lumityöt ja piti glühweinin kuumana. Geneven sääoloihin tarkoitetut kengät lipsuivat lumella. Ihailin eläväistä après skitä, ihmisiä pullistelevia ravintoloita, runsasta berninpaimenkoirapopulaatiota ja perheitä, jotka kävelivät käsi kädessä koko kadun leveydeltä kuin ala-asteikäiset tytöt kaveriporukoissaan: Ei väistetä! Vatsa täyttyi vuorotellen röstistä ja raclettesta.

Lautasellinen juustoa, kukapa siitä ei tykkäisi?
Perinneruokien vahvistamana lähdin hissiekskursiolle, jonka ainoa oikea päämäärä oli selvittää, vieläkö Last Christmasin hissit toimivat. Videon loppupuolella välkähtelevän sinisen salaman uskon löytäneeni, sillä malliin sopii ainoastaan Felskinnin kabiini. Korit tosin on vaihdettu vuonna 2006, ja ne ovat nykyään punaiset.

Siinä se on!
Luulen paikantaneeni myös videon alussa heiluvan punaisen paholaisen, mutta se oli hiihtelymme aikana kovan tuulen vuoksi kiinni, joten en päässyt havaintoani varmentamaan. Jos joku on menossa mestoille lähiaikoina, ajakaa puolestani Spielbodenille ja hypätkää siellä Längfluhin hissiin - sen täytyy olla se!

Mitään logiikkaa videossa ei tietenkään ole, koska kummankaan hissin yläasemalla ei ole majoitusta, eikä ensimmäisenä käytetyn hissin yläasemalta rinnekartan mukaan pääse laskemaan toisen yläasemalle, paitsi jos ajaa välillä ylös tuolihissillä...

Lopuksi vielä käytännön vinkki matkaa suunnitteleville: hotellit tarjoavat asiakkailleen "kansalaispassin", jolla saa oikein kivoja alennuksia esimerkiksi hissilipuista, hiihtokouluista, välinevuokrista ja parkkimaksuista. Ei siis kannata varata tai ainakaan maksaa noita palveluita ennen hotelliin kirjautumista.

Huomenna luvassa raportin toinen osa: silloin keskityn vain suksiaktiviteetteihin.

2 kommenttia:

  1. Kiitos tutkivalle journalistille asiantilan selvittämisestä! Saas-Fee on musta parhaimmillaan myöhään keväällä, hissit pyörivät pidempään kuin useassa muussa kohteessa(jäätikkö-syistä), eikä ruuhkaa rinteissä enää ole (iso osa porukkaa ottaa vain aamulla kerran hissin nostoavuksi ja siirtyy sitten omatoimiseen liikkumiseen läheisille jäätiköille ja huipuille). Oiva teepaidassa-hiihtely-mesta.

    Tulin juuri kahden viikon aktiivihiihtolomalta, jossa hissejä ei liikaa käytetty. Makaan siis tänään sohvalla syömässä mama-pikanuudeleita ja suklaata. Kutsun tätä palautumisharjoitukseksi. Krhm.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaa kunnon aktiivilomalta, jonka jälkeen palautumisharjoitukset ovat juuri paikallaan. Hitsi, kun en tajunnut tuota lihasvoimin nousemisen mahdollisuutta Saas-Feessä, ei olisi mennyt hyvä aamupäivä ihan hukkaan! En kylläkään tajua, miten kukaan nousee suksien kanssa millekään huipulle ilman hissiä, olen niin laiska ;)

      Poista